Hopp til innhold

Etter Putin-bråket: Sterk støtte fra Trumps egne

WASHINGTON/OSLO (NRK): Donald Trump har fått hard kritikk etter toppmøtet med den russiske presidenten Vladimir Putin. Men fra egne velgere får Trump overveldende støtte for sin opptreden, viser en meningsmåling.

FINLAND-US-RUSSIA-POLITICS-DIPLOMACY-SUMMIT

De voldsomme reaksjonene etter USA-Russland-toppmøtet har ikke svekket Trumps stilling blant egne velgere.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

79 prosent av de republikanske velgerne støtter Trumps opptreden i forbindelse med toppmøtet, mens bare 18 prosent er misfornøyde.

Det viser en meningsmåling fra Axios/SurveyMonkey, som ble offentliggjort i dag.

Men målingen viser at flertallet av amerikanerne, 58 prosent, mener presidenten gjorde en dårlig figur.

Blant de demokratiske velgerne er det nemlig sterk misnøye med Trumps opptreden – hele 91 prosent kritiserer ham, men bare 7 prosent støtter ham.

Helomvending

På pressekonferansen etter mandagens toppmøtet med Vladimir Putin kom Trump med følgende uttalelse:

– Jeg har stor tillit til etterretningsfolkene mine, men jeg kan fortelle dere at president Putin var ekstremt sterk i sine benektelser i dag, sa Trump i Helsingfors.

– Han sa at det ikke var Russland. Jeg skal si dette: Jeg ser ingen grunn til at det skulle ha vært det, fortsatte han.

Uttalelsen førte til voldsom kritikk både fra demokratiske og republikanske politikere, og dagen etter sa presidenten at han hadde forsnakket seg:

– Jeg mente å si at det ikke er noen grunn til det IKKE var Russland, hevdet Trump.

Disse uttalelsene kan først og fremst ha hatt som mål å berolige kritikerne til Trump i kongressen.

– Stor suksess

Når viser altså den nye undersøkelsen at Putin-bråket ikke har svekket Donald Trumps stilling blant egne velgere, og at de aller fleste republikanere støtter hans opptreden.

Og i en Twitter-melding i dag er den amerikanske presidenten igjen fullt på offensiven:

«Toppmøtet med Russland var en stor suksess, unntatt hos folkets egentlige fiende, Falske-nyheter-mediene.»

«Jeg ser frem til vårt andre møte, der vi kan begynne å iverksette mye av det vi diskuterte, inkludert å stoppe terrorismen, sikkerhet for Israel, atom ...,» skriver Donald Trump.

Laster Twitter-innhold

– Politisk selvmord å gå imot Trump

Flere republikanere som forsøker å bli gjenvalgt i november fortalte anonymt nettstedet Axios tidligere i uka at det nærmest ville være politisk selvmord for dem å sterkt kritisere Trump etter pressekonferansen.

De føler de ikke vil ha noe å vinne på å kritisere Trump og frykter at mer Trumpvennlige kandidater vil forsøke å utfordre dem til høsten.

USA-RUSSIA/SUMMIT-TRUMP

Donald Trump fester grepet i det republikanske partiet foran mellomvalget i høst.

Foto: LEAH MILLIS / Reuters

Fester grepet

Meningsmålingen gir litt av svaret på hvorfor. Trump fester i stadig sterkere grad grepet om det republikanske partiet og har de siste ukene hatt en popularitet blant republikanske velgere på rundt 90 prosent.

Hele 85 prosent av republikanerne i meningsmålingen sier de mener etterforskningen av hvilken rolle Russland spilte før valget i 2016 er en avledningsmanøver.

Trump snakker ofte rett til sine kjernevelgere, og denne gruppen er viktig foran valget i november fordi det er politisk engasjerte velgere med klar partitilknytning som oftest stemmer ved kongressvalget.

SISTE NYTT

Siste nytt