Hopp til innhold

Ett år siden terroren rammet Stockholm

7. april i fjor kjørte en lastebil inn i en folkemengde i Stockholms hovedgate, Drottninggatan. I dag minnes ofrene.

Terrorangrepet i Stockholm

BLOMSTERHAV: Tre dager etter terroren rammet Drottninggatan ble denne politibilen dekorert med blomster av svenskene, i dag skal de minnes de som ble drept i terrorangrepet.

Foto: Christine Olsson/tt / NTB scanpix

Fem personer ble drept, deriblant en 11 år gammel jente som var på vei hjem fra skolen.

Ti personer ble også alvorlig skadet da den 40 år gamle usbekeren Rakhmat Akilov kapret en lastebil, kjørte ned en travel gågate og rett inn i en butikkfasade 7. april i fjor.

Målet med angrepet var ifølge Akilov å presse Sverige til å «slutte å krige mot kalifatet».

Inne i lastebilen ble det funnet en hjemmelaget sprengladning som Akilov ikke lyktes med å detonere. 40-åringen ble pågrepet seks timer senere, og han har erkjent å ha begått en terrorhandling.

Rakhmat Akilov

SA SEG SKYLDIG: I rettssaken i februar sa Rakhmat Akilov seg skyldig for å utføre en terrorhandling. Dommen faller trolig i mai.

Foto: Fredrik Sandberg / AFP

Uklar tilknytning

Før angrepet sverget Akilov troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS og truet med å drepe «vantro». Han skal ha planlagt angrepet nøye ved å fotografere Drottninggatan før angrepet.

IS har ikke tatt på seg ansvaret for terrorangrepet, og det kan derfor virke som om han handlet på egen hånd.

Et medvirkende motiv kan ha vært at den 40 år gamle bygningsarbeideren hadde fått avslag på sin søknad om asyl i Sverige, og at han derfor skulle utvises fra landet.

Under rettssaken, som ble innledet 13. februar, har Akilov gitt uttrykk for skuffelse over at IS ikke har publisert kunngjøringer eller videoer om angrepet, slik han hadde håpet. Dom i saken vil trolig falle i midten av mai.

Kongelige og artister

Lørdag minnes Sverige ofrene for terrorangrepet, og både overlevende, pårørende, politi og helsepersonell som var involvert, politikere, artister og medlemmer av den svenske kongefamilien skal delta under arrangementer.

Markeringen åpner med en minnegudstjeneste i Adolf Fredriks kirke i Stockholm klokka 12, og denne blir overført direkte i radio og TV.

Minnekonserter

Klokka 14.15 blir det holdt en minnekonsert i Kungsträdgården i Stockholm, der blant andre Lars Winnerbäck, Malena Ernman og Stephen Simmonds skal opptre, og der statsminister Stefan Löfven deltar.

Ett av ofrene for terrorangrepet var elleve år gamle Ebba Åkerlund, som det skal holdes en egen minnekonsert for i Kulturhuset Stadsteatern klokka 17.

Blant artistene som stiller opp på denne konserten er Lisa Ajax, Nano og Janne Schaffer.

SISTE NYTT

Siste nytt