– Mitt mål er at han aldri mer skal kunne bevege seg fritt i vårt samfunn

Rakhmat Akilov skal ha sendt bilder til en annen person underveis i lastebilangrepet i Stockholm i april i fjor. I forkant av angrepet sverget 39-åringen i flere videoer troskap til ekstremistgruppa IS.

Påtaleansvarlig Hans Ihrman ber om livstid.

Påtaleansvarlig Hans Ihrman innledet en pressekonferanse tirsdag med å uttrykke sin medfølelse til alle familiene som ble rammet av angrepet 7. april i fjor. Fem personer ble drept og 14 såret da Akilov kjørte en lastebil ned Drottninggatan i Stockholm.

Fengslingsmøtet for Rakhmat Akilov

Påtaleansvarlig Hans Ihrman presenterer tirsdag tiltalen mot Akilov.

Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix

– Mitt mål er at han aldri mer skal kunne bevege seg fritt i vårt samfunn, sa Ihrman.

Rakhmat Akilov er tiltalt for terrorhandling, forsøk på terrorhandling og for å ha utsatt andre for fare.

I tillegg til Ihrman deltok også etterforskningsleder Christer Nilsson og Johan Olsson i det svenske sikkerhetspolitiet Säpo på pressekonferansen.

På spørsmål om hva som kan være motivet for angrepet, sa Ihrman at det var å straffe Sverige for at landet deltar i den globale koalisjonen mot ekstremistgruppa IS.

Den påtaleansvarlige sa Akilov ble radikalisert, men han ville ikke gi ytterligere detaljer.

Se hele pressekonferansen her.

– Skade Sverige

– Handlingen kunne skade Sverige alvorlig og ble begått med hensikt å skape frykt blant Sveriges befolkning, heter det i tiltalebeslutningen, som ble lagt fram tirsdag formiddag.

Påtalemyndigheten ber om fengsel på livstid og utvisning fra Sverige med forbud om å returnere til landet.

Selv om Akilov ifølge påtalemyndigheten var alene om angrepet, skal han ha hatt kontakt med en annen person underveis, og han skal ha sendt bilder inne fra lastebilen.

Flere av bildene er beslaglagt, det samme er annet materiale fra Akilovs mobil.

Rakhmat Akilov tegnet i retten i 2017

Tirsdag presenteres tiltalen mot Rakhmat Akilov (midten), her tegnet da han ble framstilt for varetektsfengsling 11. april 2017.

Foto: Johan Hallnas / AFP

Forberedelser

Akilov skal ha planlagt terrorhandlingen siden 16. januar 2017. I tida før han utførte angrepet, fotograferte 39-åringen flere steder i Stockholm, deriblant Drottninggatan, Hötorget og Sveavägen.

Han skal også ha søkt på google etter både «homseklubb» og «homseklubb Stockholm», samt på forskjellige turistbåter.

I politiets etterforskning har de også funnet et minnekort som tilhørte Akilov. På kortet var materiale som knyttes til den ytterliggående islamistgruppa IS.

39-åringen skal ha tilbudt seg å utføre terrorangrep i Stockholm på vegne av IS.

Politiet har også funnet videoer der Akilov sverger troskap til ekstremistgruppa, og flere samtaler via chattefunksjoner tiltalte har hatt med en rekke personer. Der diskuterte han blant annet at han ønsket å utføre en terrorhandling og slutte seg til IS.

På pressekonferansen sa Olsson at Säpos vurdering er at Akilovs kontakter nesten utelukkende har befunnet seg utenfor Sverige.

Bombe

Det er også funnet flere søk på ulike kjemikalier som kan brukes for å framstille bomber.

Etter at 39-åringen kjørte den kaprede lastebilen inn i varemagasinet Åhlens City i den svenske hovedstaden, skal han ha forsøkt å utløse en bombe. Den besto av fem butangassbeholdere, skruer, knivblad og et antall mindre metallgjenstander.

Johan Eriksson forsvarer mannen tiltalt for Stockholm-terroren

Advokat Johan Eriksson forsvarer Rakhmat Akilov.

Foto: Jonas Ekstromer / AFP

Ved 13-tiden tirsdag skal Akilovs forsvarer, advokat Johan Eriksson, holde pressetreff i tingretten.

Fulgte flukten

Like før klokka 15 7. april i fjor kom de første meldingene til nødnummeret 112 om at en lastebil kjørte i høy hastighet i shoppinggata Drottninggatan i Stockholm.

Ved Åhlens City på Sergels torg krasjet lastebilen, som hadde blitt kapret, inn i hjørnet på varehuset. Gjerningsmannen flyktet så fra stedet etter et forsøk på å detonere en hjemmelaget sprengladning.

Stockholm dagen etter terrorangrepet

Politiet holder vakt ved varehuset i Stockholm, dagen etter terrorangrepet.

Foto: Jonas Ekstromer / AFP

Politiet kunne ved hjelp av overvåkningskameraer følge flukten, som ble avsluttet med pågripelse klokka 19.55. Da var tre personer døde, mens to andre ofre døde senere på sykehus.

Akilov hadde da gått av en buss i Märsta, rundt 40 kilometer nord for Stockholm, og inn på en bensinstasjon. Ifølge vitner sa han «det var jeg som gjorde det», og politiet ble varslet, ifølge Aftonbladet.

SISTE NYTT

Siste nytt