Hopp til innhold

Erna Solberg frykter brexit-forhandlingene går for sakte

BRUSSEL/OSLO (NRK): – Det er ekstremt krevende for Norge om vi får en hard brexit som gjør at vi står uten andre samarbeidsavtaler enn WTO-avtalen, sier statsminister Erna Solberg fra Brussel. Hun frykter forhandlingene nå går for sakte.

Muntlig spørretime i Stortinget.

Statsminister Erna Solberg er bekymret for at brexit-forhandlingene går for sakte.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mens stats- og regjeringssjefene i EU samles til toppmøte i dag, skal statsminister Erna Solberg på et formøte til EU-toppmøtet i regi av Det europeiske folkeparti (EPP). EPP er en paraplyorganisasjon for konservative partier i Europa. Høyre har status som assosiert medlem.

– Gjennom deltakelse på møter i EPP får jeg og Høyre mer innblikk i den løpende politiske diskusjonen i EU om brexit og dessuten en politisk arena for å framføre våre synspunkter, sier Solberg.

Viktig budskap

Solberg er spesielt invitert til torsdagens møte. Utenom henne er det kun konservative politikere fra EUs medlemsland som deltar. Solberg har ett budskap som hun håper å få frem i dag.

Belgium Europe Summit

Statsminister Erna Solberg ankommer Brussel i dag for å sette Norge på kartet under brexit-forhandlingene.

Foto: Olivier Matthys / AP

– Det viktigste er å få frem at det i det indre markedet i dag er mer enn 28 land eller 27 etter brexit, det er faktisk tre til. Det at jeg er invitert hit i dag viser at de forstår at brexit også får store konsekvenser for vårt land, sier Solberg.

Statsminister Solberg viser til at Norge er tett knyttet til britisk økonomi som et av våre største økonomiske samarbeidsland.

– Jeg er redd for at framdriften går for sakte. At man kommer i en vanskelig situasjon. Det er klart hvilken tilknytning man får til det indre markedet kommer til å være veldig viktig for norsk økonomi fremover. Og for hvor mye arbeid vi får fremover for å sikre norske interesser i årene som kommer, sier Erna Solberg.

EU-toppmøtet i dag og i morgen gjør opp status for fire måneder med forhandlinger, mens kaos preger den britiske regjeringen.

Krevende for Norge

– Det er bare 17 måneder igjen til selve brexit- tidsfristen, og det er sånn at skulle vi få en hard brexit så er det ekstremt krevende for et land som Norge. Våre interesser er at man finner en god løsning. Så skal britene og EU selvfølgelig forhandle disse tingene, men det er viktig at vi får være med tett på for vi skal ivareta nasjonale norske interesser.

Solberg opplever at de i dag har et godt samarbeid på begge sider.

– Det verste for oss blir om vi får en hard brexit som gjør at vi står uten andre samarbeidsavtaler enn WTO- avtalen som rammeverk for samarbeidet vårt med Storbritannia. Det vil bli en krevende prosess.

Det er flere områder hvor utfallet av brexit-forhandlingene påvirker Norge. Usikkerheten om EU borgeres fremtid i Storbritannia gjelder også EØS-borgere. Altså nordmenn.

Britiske borgeres rett til å bo og jobbe i Norge er på samme måte noe de har fordi de er EU borgere.

Norge og Storbritannia må inngå avtaler om fiskeri, forvaltning og kvoter fordi fgrenser til havs nå ikke lenger vil være mellom EU og Norge, men mellom Storbritannia og Norge.

Til slutt vil det fremtidige handelsforholdet mellom EU og Storbritannia også kunne påvirke en ny handelsavtale mellom Norge og Storbritannia.

Storbritannia er i dag en av Norges viktigste handelspartnere og Erna Solberg mener den største utfordringen er alle de næringsdrivende som sitter i London, Glasgow eller andre steder på det britiske øyer og vurderer om de skal flytte på seg.

– Det kan bety at om vi ikke får fortgang i forhandlingene så gjøres det økonomiske disposisjoner fra bedrifter for å sikre seg fremover. Det vil ha betydning for britisk økonomi fremover og med den tettheten vi har til Storbritannia kan det påvirke oss også, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt