Erdogan får endelig sitt Trump-møte

USAs støtte til de kurdiske YPG-opprørerne i Syria blir et viktig tema når Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan møter Donald Trump i Det hvite hus i dag.

Erdogan ankommer USA. Skal ha samtaler med president Trump i kveld

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ankommer Washington DC.

Trump Turkey

USAs president er på kollisjonskurs med NATO-allierte Tyrkia når han bevæpner den kurdiske YPG-militsen i kampen mot IS.

Foto: Alex Brandon / AP

Mye står på spill for Erdogan når han endelig får møte USAs president i Washington. Målet er å få Trump til å ombestemme seg når det gjelder å bevæpne den kurdiske YPG-militsen, som er Tyrkias fiende.

Kalddusj fra Washington

Erdogan har ventet lenge på å få reise til Washington. Invitasjonen kom da Trump som den eneste vestlige lederen, ringte og gratulerte Erdogan etter folkeavstemningen i Tyrkia i april.

Alt lå til rette for et godt og svært viktig møte i Det Hvite Hus, men for en uke siden fikk Tyrkias leder en uventet kalddusj fra Washington. Da ble det kjent at Trump vil gjøre som hans politiske motstander Hillary Clinton lovte under den amerikanske presidentvalgkampen; USA skal bevæpne den kurdiske militsen YPG i Syria.

Tyrkias fiende, støttespiller for NATO

Turkey Trump

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ber USA trekke våpenstøtten til YPG-militsen.

Foto: AP

Tyrkia oppfatter YPG, den dominerende gruppa i De syriske demokratiske styrkene (SDF), som en forlenget arm av PKK-geriljaen i Tyrkia. PKK står på flere lands terrorliste.

For Tyrkias NATO-allierte derimot, er den kurdisk-syriske militsen en viktig partner i kampen mot IS. Når det avgjørende slaget om IS-hovedstaden Raqqa skal stå i Syria, er de effektive kurderne viktige å ha på laget.

De syriske demokratiske styrkene (SDF), som består av kurdiske og arabiske krigere, leder offensiven mot IS' viktigste by Raqqa i Syria, og altså med våpenstøtte fra USA. Alliansen står allerede bare noen få kilometer fra Raqqa og erobret nylig den strategiske byen Taqba og en demning i nærheten.

Likevel er Erdogan optimist før møtet med Trump i dag. – Jeg ser dette som et nytt kapittel i forholdet mellom USA og Tyrkia, sa han nylig.

SISTE NYTT

Siste nytt