Hopp til innhold

Hundrevis av millioner til Behring Breivik-forbilder

Anti-islamske organisasjoner har fått over 225 millioner kroner i støtte det siste tiåret, avslører en ny rapport. Blant de som har fått støtte er personer som siteres flittig i det såkalte manifestet til Anders Behring Breivik.

Terry Jones og antiislamsk plakat

Florida-pastor Terry Jones (t.v.) er blitt en av frontfigurene for de anti-islamske kreftene i USA. Til høyre en plakat fra en demonstrasjon i New York i fjor.

Foto: Scanpix

John Podesta

John Podesta var stabssjef i Det hvite hus under USAs president Clinton 1998-2001. Nå er han sjef for tenketanken Center for American Progress. Her under et besøk i Oslo i mai i år.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Den amerikanske tenketanken Center for American Progress (CAP) publiserte fredag en 138 siders rapport om det de kaller «Røttene til det islamofobiske nettverket i Amerika».

Les hele rapporten «Røttene til det islamofobiske nettverket i Amerika» her

Rapporten, med det fengende navnet «Fear, Inc.» avdekker at det anti-islamske nettverket i USA får massiv støtte fra rike organisasjoner og privatpersoner.

Ifølge CAP har de sju største giverne fra 2001 til 2009 gitt over 42 millioner dollar - vel 225 millioner norske kroner - til åtte organisasjoner som defineres som ledende anti-islamske i USA.

Lite nettverk

Samtidig viser rapporten at det anti-islamske nettverket ikke er en omfattende konspirasjon, men en liten gruppe av de kaller «misinformation experts».

Ifølge rapporten legger denne gruppen premissene for store deler av det som blir spredd om islam i USA og takket være god finansiering kan de spre sitt budskap.

CAP trekker frem fem navn som «misinformation experts»:

  • Robert Spencer i Jihad Watch og Stop Islamization of America
  • Steven Emerson i The Investigative Project on Terrorism
  • Frank Gaffney i Center for Security Policy
  • David Yerushalmi i Society of Americans for National Existence
  • Daniel Pipes ved Middle East Forum

Den første av navnene, Robert Spencer, var en av de mest siterte i dokumentet til Anders Behring Breivik.

Robert Spencer og bloggen hans Jihad Watch, var totalt sitert 162 ganger i dokumentet. Et av de andre navnene på listen, Daniel Pipes, er sitert 18 ganger av Behring Breivik.

Både Spencer og en av de andre som er sitert av Behring Breivik, Pamela Geller, har tatt avstand fra den norske massemorderen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pamela Geller

Pamela Geller hevder Islam ikke er en religion, men en voldelig, fascistisk ideologi som truer demokratiet.

Foto: Skjermdump

Store givere til konservative organisasjoner

Alle de sju store donorene (se tabell under) er også etablerte som givere til andre organisasjoner på den amerikanske høyresiden.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Givere til anti-islamske organisajoner

Giver 

Donert (2001-2009)

Donors Capital Fund

20.768.600

Richard Mellon Scaife foundations

7.875.000

Lynde and Harry Bradley Foundation

5.370.000

 Newton D. & Rochelle F. Becker
foundations and charitable trust

1.136.000

Russell Berrie Foundation

3.109.016

Anchorage Charitable Foundation
and William Rosenwald Family Fund

2.818.229

Fairbrook Foundation

1.498.450

Totalt

42.575.296

Tallene forekommer i en rapport fra den
amerikanske tenketanken Center for
American Progress.

Alle summen er i
amerikanske dollar.

Et eksempel er Richard Mellon Scaife foundations. Den er grunnlagt av milliardæren Richard Mellon Scaife som er arving til en kjempeformue.

I tillegg til å ha finansiert anti-islamske organisasjoner med rundt 40 millioner kroner i årene fra 2001 til 2009 så ga for eksempel Richard Mellon Scaife foundations 550.000 amerikanske dollar til den konservative tenketanken American Enterprise Institute bare i 2009.

Felles for flere av donororganisasjonene er også at de støtter Israel-vennlige organisasjoner i USA.

Tjener godt

Robert Spencer

Direktøren for Jihad Watch, Robert Spencer, er sitert over 160 ganger i manifestet til Anders Behring Breivik.

Foto: Jihad Watch

Rapporten viser også at flere av de sentrale innen det anti-islamske nettverket er godt lønnet.

Robert Spencer får 140.000 dollar (vel 750.000 norske kroner) i årslønn av den anti-islamske organisasjonen Jihad Watch.

Enda bedre tjener Frank Gaffney i Center for Security Policy, som har en årslønn på 300.000 dollar.

Gaffney har kanskje vært den mest profilerte av de som har hevdet at islamsk lov - sharia - er i ferd med å lurt inn i det amerikanske samfunnet.

Blant annet mener han at president Obama brukte et hemmelig «tegn for de som adlyder sharia» da han bukket dypt i et møte med den saudi-arabiske kongen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Barack Obama hilser på Kong Abdullah

Barack Obama (med ryggen til) bukket da han hilste på Saudi Arabias kong Abdullah under G20-møtet London i 2009. Ifølge anti-islamske krefter bukkingen til Obama et hemmelig «tegn for de som adlyder sharia».

Foto: John Stillwell / AP

Legger premissene for debattene

Gjennom en rekke eksempler viser rapporten hvordan materialiet fra de fem premissleverandørene blir brakt videre i det offentlige rom i USA.

Et av eksemplene er striden rundt byggingen av en moske i New York, ikke langt fra tomten der World Trade Center sto før terrorangrepene 11. september 2001.

En av de som kjemper om å bli republikanernes presidentkandidat i 2012, Newt Gingrich, har brukt kampen mot byggingen av moskeen til en av sine symbolsaker.

Rapporten demonstrerer hvordan Gingrichs uttalelser om moskeen er mer eller mindre rene kopier av det Frank Gaffney og Daniel Pipes har skrevet.

Også presidentkandidaten Michelle Bachmann og talkshow-kjendisen Rush Limbaugh er blant de som navngis i det rapporten kaller «Det islamofobiske ekko-kammeret».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Anti-moske-demonstrasjon i New York

Kampen mot at det skulle bygges en moske nær tomten der World Trade Center sto før terrorangrepene har vært en viktig symbolkamp for de antiislamske kreftene i USA. Her fra en demonstrasjon i New York 11. september 2010.

Foto: MARIO TAMA / Afp

Brer seg utover i USA

En rekke tegn tyder på at anti-islamske holdninger blir stadig mer utbredt i USA.

I fire delstater er det innført lover som forbyr at sharia skal praktiseres i amerikanske domstoler, mens forslag om tilsvarende lover er under behandling i ytterligere 19 delstater.

En meningsmåling i ABC News/Washington Post i 2010 viste at bare 37 prosent av amerikanerne har en positiv oppfatning av islam, det laveste tallet siden 2001.

I en meningsmåling i Time i fjor sa 28 prosent av de spurte at de mente at muslimer ikke burde få sitte i USAs Høyesterett.

Rapportens hovedpoeng er at endringene i det amerikanske samfunnet i stor grad er et resultat av hvordan en liten godt finansiert gruppe har klart å spre sitt budskap.

SISTE NYTT

Siste nytt