NRK Meny
Normal

Enige om ny budsjettavtale

WASHINGTON D.C. (NRK.no): Amerikanske forhandlere er enige om en ny budsjettavtale. Dersom avtalen blir godkjent i begge kamrene i Kongressen, har USA et statsbudsjett for neste år og det blir ingen ny stenging av statsapparatet.

USA-FISCAL/ Murray and Ryan depart after a news conference to introduce The Bipartisan Budget Act of 2013 at the U.S. Capitol in Washington

Republikanernes Paul Ryan og Demokratenes Patty Murray etter pressekonferansen.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

– I en splittet Kongress får vi det ikke alltid som vi vil, sier republikanernes kongressrepresentant Paul Ryan.

Rundt midnatt norsk tid kom han og hovedforhandlerer i Senatet, demokraten Patty Murray, med kunngjøringen om en budsjettenighet.

Avtalen gjelder for to år og kan hindre at USA går fra krise til krise etter tre år med konstant budsjettkrangel.

Viktig å unngå skatteøkninger

Paul Ryan selger inn forslaget ved å si at de ikke hadde kommet noen vei om de to partiene skulle forhandle om kjerneverdiene. For ham og republikanerne er det viktig at forslaget ikke inneholder skatteøkninger.

Også demokraten Patty Murray legger vekt på at de har klart å inngå kompromisser selv om dette ikke er det store budsjettforliket flere så for seg.

For Murray og demokratene var det viktig at de store utgiftspostene i de sosiale programmene for eldre og fattige, Medicare og Medicaid, ikke rammes nå.

Forslaget kan føre til at det igjen blir normale budsjettprosesser i USA, mer stabilitet for investorer og næringsdrivende, og trusselen om å stenge statsapparatet på nytt i januar opphører.

Kan bli første avtale siden 1986

Forhandlerne har tatt fatt i de automatiske kuttene som trådte i kraft tidligere i år, statens utgifter og budsjettunderskuddet.

Ifølge det tverrpolitiske utkastet skal deler av de automatiske kuttene erstattes eller reduseres de neste to åra.

Det betyr færre kutt, eller mer penger enn planlagt, til forsvaret, nasjonalparker, utdanning og forskning. De er samtidig enige om å kutte USAs gigantiske underskudd med 23 milliarder dollar over ti år.

– Et skritt i riktig retning, sier Paul Ryan om det som kan bli den første budsjettavtalen i en splittet Kongress siden 1986.

– Som konservativ får jeg mer ut av dette. Budsjettunderskuddet minskes mer enn om vi ikke ble enige, sier den tidligere visepresidentkandidaten.

Avstemning i løpet av kort tid

Men det er langt fra sikkert at de folkevalgte vil stemme ja når de leser detaljene i utkastet. Flere konservative og liberale kongressrepresentanter har allerede varslet at de er negative til avtalen.

Etter planen skal det tverrpolitiske budsjettforslaget opp til avstemning før representanthuset tar juleferie i slutten av uka og Senatet neste uke.

President Barack Obama sendte ut en skriftlig erklæring fra flyet på vei hjem fra Sør Afrika. Obama kaller den tverrpolitiske avtalen et skritt i riktig retning.

«Enigheten inneholder ikke alt jeg gjerne ville og jeg vet republikanerne føler det samme», skriver presidenten, men han legger vekt på at kongressens forhandlere endelig har klart å bli enige om noe.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt