Hopp til innhold

Flere drept etter bombeeksplosjoner under Boston Marathon

Tre mennesker er bekreftet døde og over 100 skadet etter at to kraftige bomber gikk av i målområdet under Boston Marathon.

Det melder politiet i Boston under en pressekonferanse klokken 02.30 natt til tirsdag norsk tid.

Politiet bekrefter også at én av de omkomne var en åtte år gammel gutt.

Neste oppdatering fra Boston-politiet kommer klokken 09.30 lokal tid tirsdag. Det vil si 15.30 norsk tid.

Politiet la til at de ikke ville ha presise tall på skadde og omkomne før tirsdag morgen.

To eksplosjoner

Cirka tre timer etter at vinneren hadde løpt i mål i Boston (rundt klokken 21.00 norsk tid mandag) kom det et stort smell fra nordsiden av Boylston Street, rett før målstreken. En eksplosjon til fulgte sekunder senere.

Artikkelen fortsetter under

Video fra like etter eksplosjonene.

VIDEO: Se de første bildene fra eksplosjonene i Boston.

Lokalavisen Boston Globe meldte tidlig om et dusin mennesker ble skadet som følge av eksplosjonene, mens nyhetsbyrået AP skrev at blodige tilskuere ble båret til løpernes syketelt for behandling.

Dessverre skulle det vise seg at skadeomfanget var større enn hva de første rapportene sa.

Melder om flere kritisk skadde

Nyhetsbyrået AP skriver at sykehusene i Boston melder over 131 skadde, hvorav 15 kritisk.

CNN melder natt til tirsdag norsk tid at sykehusene bekrefter 144 skadde, der tilstanden betegnes som kritisk for 17 og alvorlig for 25. Minst åtte av dem som får behandling etter eksplosjonene skal være barn.

Spurt av Boston Globe tidligere mandag om eksplosjonene skyldes et terrorangrep, svarer politiet i Boston følgende:

– Vi kan ikke svare sikkert foreløpig, men dere kan dra deres egne slutninger.

I en offisiell uttalelse kaller Det hvite hus eksplosjonene i Boston for en «terrorhandling». De skriver videre at etterforskningen vil avgjøre om eksplosjonene ble utført av en terrorgruppe, og om den er utenlandsk eller amerikansk.

– Så ut som at det kom fra en søppelkasse

Den tragiske hendelsen satte en brå stopper for det populære løpet i Boston, delstatshovedstaden i Massachusetts.

Maratondeltager Laura McLean sier hun hørte to eksplosjoner utenfor syketeltet, og så deretter mennesker dekket av blod.

– Det er mennesker her som er fullstendig dekket av blod. De drar dem inn i teltene, sier hun til AP.

Chris Cassidy, en journalist fra Boston Herald, sier han så to eksplosjoner. Den første var like ved mållinjen.

– Jeg hørte bare et kraftig smell og så masse røyk, forteller han.

– Jeg begynte å løpe og da hørte jeg en eksplosjon til. Jeg snudde meg og det så ut som det kom fra en søppelkasse eller noe lignende.

– Mange er skadde, sier Frank Deruyter til AP.

Deruyter er fra Nord-Carolina og var selv med og løp Boston Marathon. Han ble ikke skadet, men så sikkerhetsfolk bære en blodig kvinnelig tilskuer vekk fra åstedet like ved mållinjen.

Ifølge nettsiden The Atlantic Wire er hovedkontoret til Boston Marathon blitt stengt etter hendelsen.

Ingen i varetekt

NBC News melder at politiet i Boston har en mulig mistenkt bak eksplosjonene. Det skal være en skadet mann som får behandling på et sykehus i byen, og politiet holder vakt ved mannen. Dette vil ikke politiet selv bekrefte.

Politikommissær Edward Davis sa under politiets første pressekonferanse mandag at ingen på dette tidspunkt er i varetekt.

– Ja, det er stort politioppbud på alle sykehus nå, dere må ikke tolke noe spesielt ut fra det, sa Davis under en pressekonferanse.

Under dagens siste samling for pressen gjentok politikommissæren det samme.

FBI, som nå har tatt over ledelsen i etterforskningen, sa i en pressemelding natt til tirsdag norsk tid at det er for tidlig å fastslå motivet bak bombene.

NBC skriver også at eksplosjonene var et resultat av to hjemmelagde bomber, og siterer kilder i Boston-politiet. Politiet selv har ikke offisielt bekreftet dette.

En brann skal også ha brutt ut på John F. Kennedy-biblioteket i Boston, rundt fem kilometer unna, like etter eksplosjonene, men politiet tror foreløpig ikke at det er en sammenheng mellom disse hendelsene, opplyste de på pressekonferansen.

– To andre bomber funnet

Boston Globe skriver at to eksplosive anordninger til har blitt funnet i nærheten, og at det nå jobbes med å sikre disse.

Dette bekrefter også kilder i det amerikanske sikkerhetsdepartementet til CNN.

I amerikanske medier har det sågar blitt hevdet at politiet har funnet fem udetonerte bomber.

Det ville man ikke bekrefte under mandagens siste pressekonferanse.

– Vi vil ikke si noe om hvor mange eksplosive anordninger vi har funnet, sa Rick DesLauriers, sjef for FBIs Boston-kontor.

Politiet og FBI sier at de ikke mottok noen trusler mot arrangementet i forkant av eksplosjonene, melder New York Times.

NBC siterer også anonyme regjeringskilder på at det ikke er noen grunn til å frykte flere angrep etter disse eksplosjonene.

Politiet ber alle i Boston om å holde seg hjemme. Politiet melder også på twitter at de har stengt mobilnettet i Boston.

– Ingen meldinger om skadde nordmenn

Flere titalls nordmenn var påmeldt til løpet. UD forteller at de ikke har mottatt noen meldinger om nordmenn som har blitt skadet under eksplosjonene.

– Men vi jobber nå med å kartlegge situasjonen og vil følge saken tett gjennom kvelden, men vi har foreløpig ingen indikasjoner på at noen nordmenn er skadet, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen til NRK.no.

NRK.no var også i kontakt med UD like før klokken 04.00 natt til tirsdag. Da hadde det fremdeles ikke kommet inn meldinger om skadde eller savnede nordmenn.

Øker beredskapen i flere byer

Politiet har bekreftet at det var to eksplosjoner. De har økt beredskapen og jobber nå med å få alle vekk fra området. Politiet ber folk om å holde seg unna søppeldunker og parkerte biler.

Politiet har også kalt inn bombeeksperter og skarpskyttere til stedet.

Polititalsmann i politiet i New York, Paul Browne, sier til Reuters at politiet i New York har økt beredskapen som følge av eksplosjonene i Boston. Browne forteller at de nå har sendt ut antiterrorstyrker til kjente turistattraksjoner på Manhattan i tillegg til prominente hoteller.

Flere steder i USA er politiet nå på tå hev, og har sikret Det hvite hus og sentrale bygninger både i New York og San Fransisco.

I tillegg er beredskapen rundt kjernekraftverk i statene Massachusetts og New Hampshire økt etter eksplosjonene.

Boston Marathon regnes som et av verdens mest prestisjefylte maraton og har vært avholdt siden 1897. Løpet samler vanligvis rundt 500.000 mennesker hvert år.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt