Eksplosjon i rumensk nattklubb: – Det var totalt kaos

Minst 27 personer er døde og 180 personer innlagt på sykehus med skader etter en eksplosjonsartet brann i en nattklubb i Romanias hovedstad Bucuresti.

ROMANIA-BLAST/ Emergency services work outside a nightclub in Bucharest
Foto: INQUAM PHOTOS / Reuters

– Folk besvimte av røyken. Det var totalt kaos og folk trampet på hverandre, forteller Victor Ionescu til Tv-stasjonen Antena 3.

– På fem sekunder var hele taket i fyr. I de neste tre løp alle til én dør, forteller en kvinne som ble lettere skadd til TV-stasjonen.

Slik beskriver vitner eksplosjonen på den rumenske nattklubben fredag kveld. Landets visestatsminister Gabriel Oprea sier til rumensk TV at minst 27 er bekreftet døde så langt, ifølge nyhetsbyråene Ap og Reuters. Ifølge Ap er tallet på skadde 180.

Det skal ha vært mellom 300 og 400 ungdommer på nattklubben, hvor det var et pyroteknisk show under en rockekonsert. Rundt 400 mennesker var til stede.

Det skal ha oppstått en eksplosjonsartet brann på stedet.

Skal ha gått av fyrverkeri

Den svenske Dagens Nyheter skriver at årsaken til eksplosjonen ikke er kjent, men at det skal ha gått av fyrverkeri i nattklubben. Dette bekreftes av Reuters, som siterer regjeringskilder og øyenvitner. Fyrverkeriet skal ha vært en del av sceneshowet under en konsert.

Ifølge det rumenske nettstedet Digi 24 sier lederen for beredskap ved innenriksdepartementet at nattklubben ikke hadde søkt autorisasjon for å holde et pyroteknisk show.

– Situasjonen holder langsomt på å stabilisere seg. Vi har mange mennesker med brannskader, røykskader og mennesker som ble klemt, sier Raed Arafat, ifølge The Guardian.

De skadde er sendt til ti forskjellige sykehus i Bucuresti. Arafat opplyser om at alle de skadde er identifisert og at det gjøres medisinske undersøkelser av personene som omkom.

Erklært kode rød

Rumenske medier skriver at det har blitt erklært kode rød som følge av situasjonen, hvor helsepersonell på nærliggende sykehus har blitt innkalt for å bistå situasjonen.

Tidlig lørdag ble det satt ned et møte med landets statsråder, og innenriksministeren har besøkt nattklubben. Regjeringen har besluttet at det vil være tre dager med nasjonal sorg.

– Det er en veldig trist dag for oss, for nasjonen og for meg personlig, sier president Klaus Iohannis.

– Jeg forsikrer familiene som er berørt av denne forferdelige hendelsen full støtte fra dem som er involvert i redningsaksjonen og jeg ber dem stole på at de er ansvarlige institusjonene gjør sitt beste for å begrense virkningene av katastrofen. Jeg oppfordrer dere alle til å stå sammen med de sørgende familie og bevise vår solidaritet og medfølelse, sier Iohannis.

SISTE NYTT

Siste nytt

Det er 90 år siden Rios de Janeiros berømte Kristus-statue ble innviet.

Rios største kjendis fyller år

Kristus-statuen i Rio er Brasils mest berømte landemerke. Så selvsagt må det feires når den fyller 90.