NRK Meny
Normal

USA strammer inn drone-angrep

USA har i det stille strammet inn reglene for angrepene med førerløse fly mot mål i Pakistan, men likevel er minst tolv personer drept i flere angrep den siste uken.

Demonstranter i Pakistan

Tilhengere av den pakistanske politikeren Imran Khan brant en kopi av en drone under en demonstrasjon i Islamabad sist fredag.

Foto: AAMIR QURESHI / Afp

Førerløst angrepsfly, drone

Dronene kan være i luften i 24 timer, og er armert med Hellfire-raketter.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / Afp
David Petraeus

David Petraeus ble tatt i ed som ny CIA-sjef 6. september i år. Han kom fra jobben som øverstkommanderende for de allierte styrkene i Afganistan.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Det stadig vanskeligere forholdet mellom USA og Pakistan har ført til at den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA har strammet inn reglene for angrep med droner mot mistenkte militante islamister i Pakistan.

Det skriver den amerikanske avisen Wall Street Journal.

De førerløse angrepsflyene – såkalte droner – blir i Pakistan brukt av det amerikanske forsvaret og CIA.

Flyene styres fra en base i USA, og bomber i områdene på grensen mellom Pakistan og Afghanistan, områdene som kalles «Al Qaidas globale hovedkvarter og verdens farligste område».

Ifølge amerikanske regjeringskilder er over 1500 personer, som er mistenkt for å være militante islamister, drept i droneangrep siden Barack Obama tok over som president i 2009.

Skal varsle pakistanerne

De siste månedene er forholdet mellom Pakistan og USA blitt kraftig forverret, delvis på grunn av folkelige reaksjoner i Pakistan mot droneangrepene.

De nye reglene sier at pakistanske myndigheter skal bli varslet på forhånd om flere angrep i dag.

I tillegg skal USA ikke utføre angrep mens pakistanske ledere er på besøk i USA, noe som tidligere har ført til sterke reaksjoner i Pakistan.

Det amerikanske utenriksdepartementet skal også få en sterkere rolle når det gjelder avgjørelsene om det skal angripes eller ikke.

CIA beholder kontrollen

Selv om reglene strammes inn kommer fortsatt etterretningsorganisasjonen CIA til å ha kontrollen over rakettangrepene fra de førerløse flyene.

– Det er ikke som om de har tatt fra CIA bilnøklene. Det er bare flere mennesker i bilen, sier en regjeringskilde til Wall Street Journal.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vrak av drone

En offiser i det pakistanske militæret viser frem restene av et førerløst overvåkningsfly som styrtet i Pakistan 25. august i år. De førerløse flyene som er bevæpnet med raketter er langt større enn det styrtet overvåkningsflyet.

Foto: ASGHAR ACHAKZAI / Afp

Flere angrep de siste dagene

Karim Khan

Den pakistanske stammelederen Karim Khan viste forrige torsdag frem rester av en rakett som han sa var skutt fra en amerikansk drone forrige torsdag i et angrep der fem opprørere ble drept.

Foto: B.K.Bangash / Ap

Til tross for innstrammingene har USA drept minst sju personer i flere droneangrep i Pakistan den siste uken.

Forrige torsdag ble fem personer drept da et førerløst fly fyrte av seks raketter mot et kjøretøy i Nord-Waziristan.

Søndag ble minst fire opprørere drept i et amerikansk droneangrep i en stammeregion nordvest i Pakistan.

Dronen avfyrte to raketter mot et kjøretøy som kjørte gjennom en landsby nær byen Datta Khel, rundt 30 kilometer vest for Miranshah, hovedstaden i Nord-Waziristan søndag, opplyste en pakistansk sikkerhetskilde.

I går var det ett nytt angrep, denne gang skal målet for angrepet ha vært medlemmer av det såkalte Haqqani-nettverket, en del av Taliban-bevegelsen på pakistansk side av grensa.

– En drone avfyrte to raketter mot en militærleir. Minst tre militante ble drept, opplyser en pakistansk sikkerhetskilde.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt