Hopp til innhold

– Sikkerhetssituasjonen er forverra

Regjeringa i Jemen har mistet kontroll over fem provinser, og sikkerheten i landet er kraftig forverra, forteller visepresident Hadi i et sjeldent intervju med CNN.

Ali Abdullah Saleh og Abd-Rabbu Mansour Hadi

Her er president Ali Abdullah Saleh og visepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi avbilda utenfor presidentpalasset i februar.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

I sitt første intervju med et vestlig fjernsynsselskap forteller Jemens visepresident Abd-Rabbu Mansour Hade hvordan situasjonen i landet stadig forverrer seg.

Sikkerhetssituasjonen i landet skranter, og myndighetene har mistet kontrollen over fem provinser.

Alvorlige skader

Hadi har vært Jemens fungerende president siden 3. juni, da president Ali Abdullah Saleh ble skadd i et angrep på moskeen i presidentpalasset.

I det timelange intervjuet med CNN forteller Hadi at Salehs skader etter det han betegner som et drapsforsøk er så alvorlige at han ikke tør spå nå presidenten vil returnere fra den medisinske behandlinga i Saudi-Arabia.

– Det kan ta måneder. Det en beslutning som er overlatt til legene. Jeg aner ikke hvilken dato han kommer tilbake, sier han.

Hadi sier at han besøkte Saleh kort tid etter bombeangrepet. Presidentens brystkasse var gjennombora av en trepinne, og ansiktet, armene og overkroppen var kraftig brent, forteller han.

Presidenten har ikke vist seg offentlig siden angrepet, men skal være på bedringens vei.

For svak stedfortreder

Intervjuet ble tatt opp i Jemens forsvarsdepartement. Til tross for at Hadi nå er fungerende president, får han ikke bruke presidentpalasset.

Mange i opposisjonen mener Hadi er en for svak stedfortreder for presidenten.

Hadi forsøker å motbevise anklagene om at han ikke har noen reell makt ved å hevde at han når som helst kan tilkalle Salehs sønn og gi ham ordre. Han sier også at han har fått fullmakt til å signere nye fredsforslag fra FN.

Under intervjuet forsvarte Hadi presidenten, og understreket at Saleh fremdeles har tre millioner støttespillere i Jemen.

– Han er en del av den politiske balansen i Jemen. Han har vært ekspert på å håndtere mangfoldet i landet, både politisk og når det gjelder folkegruppene.

Amerikanske droneangrep

Da CNN spør om Al Qaida kan bruke den svake sikkerhetssituasjonen i landet til sin fordel, svarer Hadi at myndighetenes styrker angriper målretta.

Han forteller også at myndighetene, i samarbeid med CIA og FBI, bruker stemmeanalyser av samtaler mellom Al Qaida-medlemmer før de angriper. Ifølge Hadi brukes to ulike droner i angrepene.

– Den ene tar bilder og samler inn informasjon, mens den andre er lasta med raketter. Dronene kan ikke avføre raketter med mindre fiendens stemme er gjenkjent, sier han.

Hadi legger til at det ofte er USA som samler inn informasjon om målet, mens militærstyrker fra Jemen utfører selve angrepet.

Fem drept

Torsdag ettermiddag ble fem jemenittiske soldater drept og seks andre skadd i harde kamper mot Al Qaida i Zinjibar.

Det opplyser en militærkilde overfor nyhetsbyrået AFP. Medisinpersonell i byen Aden bekrefter tallene.

Det har vært sammenstøt mellom jemenittiske soldater og Al Qaida siden onsdag, da 48 personer, inkludert 30 soldaater og fire sivile, ble drept.

Volden den siste tida har ført til at minst 135 soldater har blitt drept siden den militante gruppa fikk kontroll over storparten av provinsen Zinjibar.

Opposisjonen i Jemen har beskyldt Saleh for å tape kampen om Zinjibar med vilje for å øke vestlige lands frykt for Al Qaida. På den måten håper han angivelig å få mer internasjonal støtte.

Krever maktskifte

Jemen har vært prega av demonstrasjoner og opprør i flere måneder. Demonstrantene krever en rask maktovertakelse, og har oppfordra alle nasjonale og politiske bevegelser til å forme et midlertidig presidentstyre og oppnevne et overgansråd.

Saleh sendte onsdag en beskjed gjennom landets utenriksminister. Her oppfordra han til dialog med opposisjonen med sikte på å implementere en plan for maktskifte, skriver AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt