Egyptisk politi drepte mexicanske turister

12 mexicanske turister og egyptere er drept etter at egyptiske sikkerhetsstyrker ved en feil åpnet ild mot bilene deres. Mexicos president fordømmer skytingen.

Bahariya Oasen, sørvest for Kairo

Bahariya-oasen i den vestlige ørkenen er populært blant turister. Det er usikkert om episoden skjedde her eller et annet sted i ørkenen.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Ifølge Mexicos utenriksdepartement er to av de drepte mexicanere. President Enrique Pena Nieto fordømmer angrepet på turistene og har bedt om en gransking, melder AFP.

Ti personer er såret i skyteepisoden, opplyser det egyptiske innenriksdepartementet mandag.

Det norske utenriksdepartementet er i kontakt med ambassaden, som undersøker om noen nordmenn er rammet.

Fraråder reiser

– Vi fraråder reiser som ikke er nødvendig til dette området, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Ane Lunde, til NRK.

Utenriksdepartementet sier til NRK at det ikke er noen norske næringsinteresser i området al-Wahat, der skyteepisoden skjedde.

En felles politi- og militærstyrke jaget «terroristelementer» i et oaseområde i den vestlige ørkenen, da de ved en feiltakelse skjøt mot terrengbiler som tilhørte en gruppe mexicanske turister, heter det i en uttalelse fra Egypt.

Hendelsen førte til at 12 mexicanere og egyptere ble drept. I tillegg er ti sårede sendt til sykehus.

Egyptiske myndigheter hevder at turistene hadde tatt seg inn i et avgrenset område av ørkenen og at «de verken hadde tillatelser eller hadde informert myndighetene».

– De skulle ikke ha vært der, sier talspersonen for det egyptiske turistdepartementet, Rasha Azazi, til avisen al-Ahram.

– Fantastisk område

Reiseoperatøren 1001 natts reisekonsulent, Lene Andersen, bekrefter at turistgrupper må ha politiets tillatelse til å ferdes i ulike deler av Egypt.

Hun beskriver al-Wahat-området på grensen til Libya, fem-seks timer fra Kairo, som «fantastisk», også fordi det først har blitt tilrettelagt med veier de siste tjue årene

– Vi har tidligere hatt reiser til Siwa-oasen i dette området, men stanset disse for rundt to år tilbake på grunn av UDs reiseråd, sier Andersen.

Både 1001 natt og Amisol Travel vektlegger at de til enhver tid forholder seg til UDs reiseråd og anbefalinger fra de lokale myndighetene.

I henhold til Landsider.no frarådes nordmenn å opphold seg de fleste steder i Egypt med mindre det er strengt nødvendig. Unntatt er Kairo, Alexandria, og strekningen mellom disse to byene, samt turistområdene ved Rødehavet og strekninger derfra til Nildalen. Se hele listen her.

– Mer normalisert

Daglig leder i Amisol Travel har ingen betenkeligheter med å sende turister til godkjente turistmål i Egypt.

– Vi har hatt reiser til Sharm el Sheik og Hurghada i over 20 år. Reiselysten til området er kommet tilbake. Situasjonen er mer normalisert enn det den var tett etter revolusjonen der nede, sier daglig leder i Amisol Travel, Gunder Moe.

1001 natt tilbyr i hovedsak cruise på Nilen mellom Luxor og Aswan og turistmål ved Rødehavet, men også til Kairo.

Larsen sier at gjestene alltid oppfordres til å melde fra til selskapet dersom de ønsker å bevege seg rundt på egen hånd og at de informeres om at forsikringen kun gjelder i områder som faller inn under UDs reiseråd.

SISTE NYTT

Siste nytt