Hopp til innhold

Ecuador innfører portforbud etter drivstoffprotester

Ecuador har innført portforbud på natta etter at demonstranter stormet nasjonalforsamlingen tirsdag. Protestestene har vært voldsomme på grunn av økte drivstoffpriser.

Ecuador protester

Ecuador har innført et nattlig portforbud. Det har vært voldsomme protester etter at regjeringa kuttet subsidier på drivstoff.

Foto: Dolores Ochoa

Portforbudet kommer etter at en gruppe demonstranter klarte å ta seg inn i den sterkt bevoktede kongressbygningen i hovedstaden Quito.

Kongressbygningen var tom. Regjeringa hadde allerede flyttet til havnebyen Guayaquil på grunn av urolighetene de siste seks dagene.

Politiet og sikkerhetsstyrker brukte tåregass for å jage demonstrantene ut av kongressbygningen.

Protestene kommer etter at prisene på flere typer drivstoff har blitt doblet som følge av at regjeringa kuttet subsidiene og det rammer spesielt den fattige delen av befolkningen hardt.

President Lenín Moreno innførte forrige uke unntakstilstand, men myndighetene har likevel ikke klart å stoppe de voldsomme protestene.

X01744

Politiet og sikkerhetsstyrker har brukt tåregass for å prøve å stoppe demonstrantene.

Foto: IVAN ALVARADO

– Må skille mellom vandaler og demonstranter

Portforbudet skal vare fra klokken 20.00 til klokken 5 hver natt i såkalt «strategiske områder» så lenge det er unntakstilstand i landet.

Områdene rundt offentlige bygninger som kongressen og militære anlegg omfattes av portforbudet. I tillegg blir det restriksjoner på busser og annen transport.

– Det er for å unngå hærverk begått av vandaler. Vi må skille mellom de som begår hærverk og de som demonstrerer på grunn av politiske forskjeller, sier innenriksminister María Paula Romo til avisa El Telégrafo.

Ifølge avisa La Hora vil unntakstilstanden vare i 30 dager.

65262671-b390-49ca-86cc-4bc1501ecd9a

Tusenvis av ecuadorianere med urfolksbakgrunn reist til Quito fra hele landet for å demonstrere.

Foto: Fernando Vergara / Fernando Vergara

Høye drivstoffpriser

President Moreno har kuttet i drivstoffsubsidier som en del av en gjeldsavtale med Det internasjonale pengefondet (IMF). Målet er å redusere de offentlige utgiftene. Subsidiene har kostet landet nærmere 12 milliarder kroner i året.

Ecuador har subsidiert drivstoff i over 40 år, og Moreno sier at det har bidratt til å skakkjøre landets økonomi.

Det var transportarbeidere som startet demonstrasjonene mot høyere priser på bensin og diesel. Etterhvert har protestene spredd seg til hele landet. Veier og oljeinstallasjoner har blitt blokkert av demonstranter flere steder, og oljeproduksjonen har falt med 30 prosent som følge av protestene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nå er det ikke minst urfolksgrupper som er i front i mange av demonstrasjonene, for mange av dem lever under svært fattige kår og blir spesielt hardt rammet når rivstoffprisene øker.

Tirsdag hadde titusenvis av ecuadorianere med urfolksbakgrunn reist til hovedstaden Quito fra hele landet for å protestere. I hovedstaden ble det sammenstøt mellom demonstrantene og politiet.

– Vil bruke mer penger på de fattige

Flere ledere for ulike urfolksgrupper avviser anklager om at de utnytter den kaotiske situasjonen til å plyndre og stjele.

Sammenslutningen av urfolksorganisasjoner CONAIE, sier i en uttalelse at de ikke aksepterer at deres kamp for at Ecuador forlater avtalen med IMF blir kriminalisert.

Onsdag er det varslet nye, store demonstrasjoner. President Moreno har kommet med tilbud om samtaler med «sine urfolksbrødre» som han sier for å prøve å dempe protestene, ifølge APF.

Presidenten sier at pengene staten sparer ved å droppe subsidiene, skal brukes for å hjelpe de fattige. Men mange er kritiske til lovnadene, fordi presidenten i avtalen med det internasjonale pengefondet har lovet å kutte offentlige utgifter.

SISTE NYTT

Siste nytt