Ebola-utstyr står fast på havnen i Sierra Leone

En container med utstyr til å bekjempe ebola har stått fast på havnen i Freetown i snart to måneder. Byråkratisk sendrektighet, korrupsjon og politisk strid er stikkordene.

Ebola-klinikk i Sierra Leone

Ebola-klinikkene i Sierra Leone, som denne i Kenema-distriktet, mangler det meste av utstyr.

Foto: Youssouf Bah / Ap

9. august i år kom containeren med utstyr for 140.000 dollar, opp mot 900.000 norske kroner, frem til Sierra Leones hovedstad, Freetown. Der har den nå stått i nesten to måneder, skriver New York Times.

Containeren inneholder 100 kasser med sykehus-sengetøy, 100 kasser med beskyttelsesdrakter, 80 kasser med ansiktsmasker samt annet utstyr som de hardt prøvede sykehusene i Sierra Leone trenger.

Innholdet er kjøpt inn etter pengegaver fra organisasjoner og privatpersoner i USA etter et initiativ fra den sierraleonske politikeren Chernoh Alpha Bah.

Historien om containeren blir nå omtalt som symptomatisk for problemene rundt ebola-bekjempelsene i de rammede landene. Byråkratisk sendrektighet, korrupsjon og politisk strid er stikkordene.

Har ikke betalt regningen

Selskapet som fraktet containeren til Sierra Leone nekter å la den gå før de får betalt regningen på 6500 dollar.

En kilde i statsadministrasjonen sier til New York Times at regjeringen ikke har villet betale regningen fordi mannen som har organisert forsendelsen, Chernoh Alpha Bah, er en opposisjonspolitiker.

Selv nekter Bah for at han har noe politisk motiv, og viser til at landet er inne i en krise.

– Jeg prøver å hjelpe med å redde liv fordi vi er inne i en folkehelsekrise. Landet er i krise og byråkratisk rot bør ikke stoppe containeren fra å komme frem, sier Bah til nyhetsbyrået Ap.

Helsevesenet i Sierra Leone avviser at forsinkelsen på to måneder skyldes manglende betaling eller politisk motvilje.

– Det er snakk om et prosedyrespørsmål og ikke om mangel på betaling. Det har heller ikke noe med politikk å gjøre, slik det står i artikkelen (i New York Times, red.anm.) til franske RFI.

Forsinkelsen har ikke bare rammet containeren som fortsatt står på kaia i Sierra Leone, Ytterligere tre containere med utstyr står fortsatt i USA, klare til å bli sent, men fraktselskapet nekter før de får betalt.

Etter at saken rundt containeren ble omtalt i New York Times ser det ut til at myndighetene i Sierra Leone har våknet.

Alpha Sheriff i Helsedepartementet i Sierra Leone sier til Ap at de nødvendige papirene skal være klare i løpet av onsdagen, og at containeren da skal kunne forlate havnen.

– Nå som forsinkelsen med havnen er blitt en internasjonal nyhet, er saken blitt flau for regjeringen, er Bahs forklaring på hvorfor saken ser ut til å løse seg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Person begraves i Sierra Leone

En person som er død av ebola ble tirsdag begravet i Waterloo, 30 kilometer sør for Sierra Leones hovedstad Freetown. Eksperter tror tallene for ebola-døde i Sierra Leone er kraftig underrapportert og at de reelle tallene er over dobbelt så høye som hittil kjent.

Foto: FLORIAN PLAUCHEUR / AFP

Mest korrupt i Afrika

En internasjonal hjelpearbeider i Freetown sier til RFI at denne typen forsinkelser er ganske vanlig.

– Vi kjemper hver dag, sier helsearbeideren som vil være anonym. Han sier at «korrupsjon er endemisk» i Sierra Leone.

Helsearbeideren sier at for mange statsansatte og andre lokale aktører er det internasjonale samfunnets innsats mot ebola-epidemien en mulighet til å berike seg selv.

Tall fra Transparency International viser at de landene som er rammet av ebola-epidemien er blant de aller mest korrupte i verden.

I en undersøkelse i 2013 ble innbyggere rundt om i verden spurt om de hadde bestukket en statsansatt eller statlig institusjon, skriver BBC.

Sierra Leone kom verst ut av alle land, 84 prosent av innbyggerne svarte at de hadde bestukket.

Liberia var nest verst, 75 prosent svarte at de hadde betalt bestikkelser. Det tredje av de rammede landene, Guinea, var ikke med i undersøkelsen.

Så langt er det meldt om 2437 smittede og 623 døde av ebola i Sierra Leone.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt