Hopp til innhold

Duda vinner presidentvalget i Polen

WARSZAWA (NRK): Polens sittende president Andrzej Duda vant presidentvalget søndag med knapp margin.

Presidentvalg Polen

FEIRER. Polens sittende president Andrzej Duda møter sine tilhengere i Pultusk søndag.

Foto: Czarek Sokolowski / AP

Etter at 99,84 prosent av stemmene er talt opp, viser resultatet en knapp seier til sittende president Andrzej Duda, mandag morgen.

Han vinner valget med 51,2 prosent av stemmene, mens utfordreren Rafal Trzaskowski får 48,8 prosent av stemmene, ifølge tall fra den nasjonale valgkomitéen.

Valgdeltakelsen var på 67,7 prosent, noe som er en rekordhøy deltakelse i Polen.

– Dette er fantastisk. Dette er en gave til Polens fremtid. Duda er den rette mannen for Polen, sier en eldre kvinne som NRK møter utenfor presidentpalasset i Warszawa. Hun vil verken oppgi navn, eller bli tatt bilde av.

Misfornøyd

Andrzej Duda sin valgseier blir derimot ikke godt mottatt i det polske LHBTIQ-miljøet. LHBTIQ er en samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, interseksuelle og queer-personer.

De har lenge blitt trakassert og utsatt for vold på grunn av den politikken som Lov- og rettferdighetspartiet har ført.

Nå venter fem nye år med det Duda har kalt tradisjonelle kristne verdier, og det er ikke godt nytt for de seksuelle minoritetene i Polen.

Bart Staszewski

SKUFFET. LHGBTIQ-aktivist Bart Staszewski mener valgseieren er et nederlag for seksuelle minoriteter.

Foto: Przemyslaw Stefaniak

– Det er ikke noe håp og Duda sin politikk har vært helt feilslått. Vi opplever daglig å bli trakassert, sier Bart Staszewski til NRK.

Han er en LHBT-aktivist som er glad han bor i hovedstaden Warszawa og ikke i en av de mindre byene, der de flere steder har forsøkt å innføre homofrie-soner.

– Homofobien vokser hver dag, også i media. Statlig TV nører opp under propagandaen til regjeringen og Duda. Jeg har tidligere sagt at 2019 var det verste året for oss, nå tror jeg det kommer til å bli enda verre, sier Staszewski, som nekter å gi opp.

– Vi vil fortsette å sloss og vi vil fortsette å samle støtte. Jeg håper EU vil stå opp og fortsette å kritisere vår regjering. For vår regjerings politikk er en skam.

Laster Twitter-innhold

Tok seieren på forskudd

Den sittende presidenten erklærte seg allerede søndag kveld som vinner, selv om resultatet så ut til å kunne gå begge veier.

– Lenge leve Polen! Å vinne valget med 70 prosents frammøte er virkelig utrolig. Jeg er meget rørt. Takk til alle mine følgere, sa Duda på en valgvake i byen Pultusk, 60 kilometer nord for Warszawa.

Valget viser at det polske folk er sterkt splittet i synet på hvordan samfunnet skal utvikles og hvilke verdier det skal bygge på. Den politiske avstanden mellom de to finalistene er stor.

Regjeringsvennlig

Den sittende presidenten tilhørte tidligere regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS). I tråd med polsk tradisjon meldte han seg ut av partiet da han ble president, men har fortsatt deres støtte og er politisk på linje med sine gamle partifeller.

Utfordreren Trzaskowski er på sin side en liberal EU-tilhenger som har signert en toleranseerklæring og støtter likekjønnet partnerskap i et konservativt land der katolisismen står sterkt og homofiles rettigheter svakt.

Han er i dag ordfører i Warszawa og tilhører det liberale opposisjonspartiet Borgerplattformen (PO). Han har sittet i EU-parlamentet, og meldte seg sent på i presidentvalget.

SISTE NYTT

Siste nytt