Dublin: Champagne for homofile ekteskap

Irland blir det første landet i verden som legaliserer likekjønnede ekteskap ved folkeavstemning. I Dublin feirer lykkelige irer med regnbueflagg, gledestårer, klemmer og jubel.

IRELAND-GAYMARRIAGE/ A couple embraces outside the count centre in Dublin as Ireland holds a referendum on gay marriage

Et stort flertall av irene sier trolig ja til homofilt ekteskap i folkeavstemninga.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Over hele Dublin går folk nå til innkjøp av champagneflasker for å feire ja-sidens seier, forteller David Farrell, professor i statsvitenskap ved University College Dublin.

– Det er et stort steg framover i moderniseringen av Irland, sier Farrell.

Da stemmene var ferdigtelt i samtlige 43 valgkretser, var seieren et faktum. Hele 62,1 prosent sa ja.

– I dag våknet vi opp til et nytt Irland. Den ekte irske republikken som jeg har drømt om hele mitt liv, sier 54 år gamle Jean Webster, som sto fram som lesbisk da hun skilte seg fra mannen sin for åtte år siden.

Sammen med flere tusen andre feiret hun seieren foran historiske Dublin Castle der resultatene ble kunngjort til øredøvende jubel lørdag kveld.

– Historisk for Irland

Flere politikere har kommentert brakseieren for ja-siden og helseminister Leo Varadkar sier irenes ja til homofilt ekteskap er svært viktig både for frihet og likhet i verden:

– Det er en historisk dag for Irland, sier Varadkar til RTE. Han legger til at hvis det er flertall for nei i noen valgdistrikter, vil det bare være en håndfull steder, ifølge nettavisa til The Irish Times.

IRELAND-GAY-MARRIAGE-VOTE

Feiringa har begynt i Dublin etter at de første resultatene av folkeavstemninga viser klart ja til homofilt ekteskap i Irland.

Foto: PAUL FAITH / Afp

Hele 3,2 millioner irer deltok i folkeavstemningen fredag, og bare i én valgkrets stemte flertallet imot ekteskap mellom to personer av samme kjønn.

Motstanderne av homofilt ekteskap, innrømmet nederlaget kun timer etter at opptellingen startet lørdag:

– Det er veldig skuffende, sier John Murray fra den katolske tankesmia Iona Institute.

Fest ved slottet

På landsbasis hadde nei-siden bare 37,9 prosent av stemmene.

Feiringen startet allerede tidlig lørdag ettermiddag ved Dublin Castle der folket var invitert til å overvære stemmetellingen gjennom dagen.

– Vi er jublende glade, rørt og lettet. Det irske folk har vist anstendighet og respekt for sine medmennesker, sier Davin Roche fra homonettverket Glen til nyhetsbyrået TT fra Dublin.

Han og familien var samlet foran slottet, der minst 2.000 andre irer brøt ut i jubel da det lørdag kveld ikke lenger var noen tvil om at folket hadde sagt ja til likekjønnede ekteskap.

Ja på meningsmålingene

Meningsmålingene har lenge tydet på et klart ja-flertall, men flere har advart mot å stole for mye på meningsmålingene, blant annet fordi nei-siden kan ha flere tilhengere blant eldre og folk på landsbygda enn det målingene har klart å fange opp.

Alle de største politiske partiene i Irland, inkludert de konservative, støtter forslaget om å åpne for likekjønnet ekteskap, men den katolske kirken er sterkt imot.

Kirken står sterkt i Irland, der homoseksualitet var forbudt ved lov helt fram til 1993 og abort fortsatt er forbudt, så sant ikke kvinnens liv er i fare.

Tidligere har 18 land legalisert likekjønnet ekteskap, 13 av dem er i Europa.

Les mer: Historisk folkeavstemning i gang

Les mer: Irene skal stemme over likekjønnet ekteskap

SISTE NYTT

Siste nytt