NRK Meny
Normal

Historisk folkeavstemning i gang

Valglokalene har åpnet for irene som skal stemme om mennesker av samme kjønn skal få gifte seg.

Plakater i Dublin

Ja-kampanjen er svært synlig i Dublins gater før dagens avstemning.

Foto: Paul Faith / AFP

Enda Kenny

Den irske statsminiteren Enda Kenny talte på et Ja-møte i Dublin onsdag.

Foto: Cathal McNaughton / Reuters

En meningsmåling i Irish Times tidligere denne uken viser at 58 prosent vil svare ja når de går til urnene, som åpnet klokken 8 norsk tid fredag.

25 prosent svarte at de vil stemme nei, mens 17 prosent ikke hadde bestemt seg. Valgresultatene er ventet først på lørdag.

Dersom ja-siden vinner, blir Irland det første landet som lovfester retten til likekjønnet ekteskap gjennom en folkeavstemning.

- De historiene jeg har hørt de siste årene fra vanlige folk i vanlige jobber, presset som har vært på dem som måttet leve i det skjulte, det kan bli fjernet fredag ved å stemme «Ja», sa den irske statsministeren Enda Kenny tidligere denne uken.

Katolske kirken i mot

Et ja vil bli en historisk endring i et land hvor homoseksualitet var forbudt fram til 1993 og abort fortsatt er ulovlig dersom kvinnens liv ikke er i fare.

Alle de største politiske partiene i Irland, inkludert de konservative, støtter forslaget. Men den katolske kirken har gått inn for et «nei» og har støtte fra mange eldre og folk på landsbygda.

- Mitt «Nei» er ikke en stemme mot homser og lesbiske, men et mot å endre definisjonen av ekteskap, sier erkebiskopen av Dublin, Diarmuid Martin.

18 land har tillatt

18 land har i dag legalisert ekteskap mellom mennesker av samme kjønn.

De fleste er europeiske, men også i blant andre Canada, Sør-Afrika, Brasil og New-Zealand er samkjønnet ekteskap lovlig.

Tidligere har det blitt nei til likekjønnet ekteskap i folkeavstemninger i Kroatia og Slovenia, men i Slovenia valgte parlamentet likevel å godkjenne slike ekteskap i mai i år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt