Hopp til innhold

Donald Trump vil ha endringer i våpenloven

President Donald Trump ber politikerne i Kongressen handle raskt for å endre våpenlovene i USA. Flere butikkjeder strammer allerede inn sin praksis for våpensalg.

President Donald Trump

USAs president Donald Trump ønsker innskjerpelser i den amerikanske våpenloven.

Foto: Evan Vucci / AP

I et TV-sendt møte med politikere fra begge sider gikk Trump imot både Republikanernes strategi og deres gradvise tilnærming til å endre våpenlovene.

Trump støtter dermed demokratene når han ber om endringer for å hindre voldshendelser som skoleskytingen i Florida nylig, der 17 mennesker ble drept.

Går mot våpenlobbyen

Presidenten var ikke konkret på hvordan dette skulle gjøres, men han støtter krav om grundigere bakgrunnssjekk av dem som vil kjøpe våpen. Det er en endring både republikanere og den mektige National Rifle Association (NRA) har motsatt seg.

Dana Loesch

Dana Loesch er talskvinne for National Rifle Association. Det er ventet at organisasjonen kommer til å gi Donald Trump hard motstand når han nå ønsker innstramminger i USAs våpenlover.

Foto: ALEX WONG / AFP

I tillegg støtter Trump forslagene om skjerpet sikkerhet ved skoler og mer ressurser til mental helse. Han vil også heve aldersgrensen for kjøp av enkelte våpen.

Trump nevnte også bevæpning av lærere og innføring av et forbud mot såkalte bump stocks. Dette er lovlig tilleggsutstyr som gjør at halvautomatiske våpen fremstår som helautomatiske. Selve våpenet blir ikke endret og dekkes dermed ikke av forbudet mot helautomatiske våpen.

– Vi kan ikke spille et spill uten at noe skjer. Vi må stoppe problemet, sa Trump.

Han beskyldte politikere for å være livredde NRA.

– Jeg er den største tilhengeren av den grunnlovsfestede retten til å bære våpen, sa presidenten, men la til at han har fortalt NRA at det er på tide å handle.

– Vi må stoppe galskapen.

Har snudd før

Demokratene er derimot bekymret for at Trumps engasjement starter og slutter med prat og sier det er på tide at det kommer mer fra Det hvite hus, i form av et forslag til Kongressen. Presidenten har tidligere støttet forslag demokratene liker, for å så trekke støtten etter å ha fått kritikk fra egne rekker.

Det er ikke klart om Trump vil fortsette å støtte innstramminger i våpenloven, dersom han møter motstand internt. Demokratene ber ham derfor bruke makten sin til å handle.

– Det må komme fra deg, sier den demokratiske senatoren Chris Murphy.

Senator Chris Murphy

Den demokratiske senatoren Chris Murphy forventer at Donald Trump følger opp sine løfter om innstramminger med konkrete forslag til Kongressen

Foto: WIN MCNAMEE / AFP

Butikkjeder strammer inn

Parallelt med den politisk prosessen er det flere forhandlere som endrer sine retningslinjer. Sportskjeden Dick's Sporting Goods sier den vil slutte å selge våpen med store magasiner og våpen i samme kategori som det skoleskytteren i Florida brukte. Kjeden vil også slutte å selge våpen til personer under 21 år.

Sjefen for kjeden, Edward W. Stack, sier beslutningen ble fremskyndet etter at det ble kjent at 19-åringen som drepte 17 personer på en skole i Florida, hadde kjøpt våpen nettopp hos Dick's.

Walmart hever også aldersgrensen til 21 år. Butikkjeden fjernet AR-15, riflen som ble brukt i Florida, fra sitt sortiment. Nå fjernes også lignende våpen.

HØR OGSÅ: Podkasten Krig og fred: Tårer og opprør mot USAs våpenlover.

SISTE NYTT

Siste nytt