Dømt for rasist-drap 18 år etter

En britisk domstol dømte i dag to menn for drapet på den svarte tenåringen Stephen Lawrence i London i 1993. Stephens foreldre har kjempet i 18 år for rettferdighet.

Stuart Lawrence og moren Doreen

Den drepte tenåringens mor og bror utenfor Old Bailey i dag.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Drapet førte til en anti-rasistisk kampanje i landet. 18-åringen ble stukket til døde med kniv på en bussholdeplass i London. Etterforskingen avslørte gjennomgripende rasisme i London-politiet, og resulterte i regel- og lovendringer.

Studenten Stephen Lawrence ble angrepet uprovosert av en gjeng hvite ungdommer som ropte rasistiske skjellsord.

Lang kamp for rettferdighet

Foreldrene hans har slåss i 18 år for å få gjerningsmennene dømt.

På spørsmål utenfor rettssalen om hun skulle feire dommen, svarte moren Doreen Lawrence:

– Hvordan skal jeg kunne feire når min sønn ligger i graven? Disse dommene vil ikke gi meg min sønn tilbake.

– Hadde politiet gjort jobben sin skikkelig, kunne jeg ha brukt de siste 18 årene på å sørge. I stedet har jeg måttet bruke dem for å kjempe for rettferdighet for min sønn, sa Doreen Lawrence.

Hun tilføyde at det fortsatt er rasisme og rasistiske angrep i Storbritannia.

Skryt fra Cameron og Miliband

Statsminister David Cameron roste i dag Lawrence-familien for deres utrettelige kamp for rettferdighet. Labour-leder Ed Miliband sier i en kommentar at saken har vært en vekker for Storbritannia.

Drapet førte blant annet til en grundig rapport fra en britisk dommer, som viste at drapssaken hadde avdekket "institusjonell rasisme" i politiet, og inkompetanse og manglende lederskap hos politioffiserer.

Etter dette har politiet gjennomgått og endret sin anti-rasisme-politikk og forsøkt å rekruttere mer fra etniske minoriteter. Fortsatt anses behandlingen av denne saken som en byrde for den britiske politistyrken.

Kan tiltales to ganger

Storbritannias lov om at samme person ikke kan tiltales for samme forbrytelse to ganger, ble endret på grunn av denne saken. En av de domfelte ble frikjent for drapet i 1996, da et privat søksmål fra den dreptes foreldre førte til frifinnelse. Ny sak kunne reises etter lovendringen i 2005 og en høyesterettskjennelse i fjor.

Tøyfibre, blod og hår som tilhørte den drepte, ble funnet i klær som ble beslaglagt hos de tiltalte, dels med metoder utviklet etter at drapet ble etterforsket på 90-tallet.

I morgen kommer straffeutmålingen for de to. De får fengsel på livstid, med en minstetid fastsatt av dommeren.

SISTE NYTT

Siste nytt

Israelsk storangrep på Gaza i natt

Israel har gjennom natten angrepet mål på Gazastripen fra luften og fra stridsvogner på israelsk side av grensen. Det israelske forsvaret meldte først at militære styrker var på vei inn i Gaza, før de trakk tilbake meldingen.