NRK Meny
Normal

Dømt for flykningespionasje

Stockholms tingsrätt har dømt en kinesisk uigur til fengsel i 16 måneder for å ha spionert på sine egne.

Urolighetene i Urumqi i Xinjiang-provinsen i Kina i juli

Kinesiske myndigheter har infiltrert eksil-uigurske grupper etter opptøyene i fjor sommer, mener tingsrätten i Stockholm.

Foto: Xinhua, Shen Qiao / Scanpix/AP

Mannen spionerte for kinesiske myndigheter på andre medlemmer av uigurbefolkningen som oppholder seg i Sverige.

Opplysningene han skaffet seg om uigurenes personlige forhold leverte han videre til en kinesisk diplomat og en etterretningsagent som utga seg for å være journalist i Folkets Dagblad.

Opplysningene dreide seg om reiser, helsetilstand og politisk virksomhet. Flere av uigurene har vært politisk aktive både i Sverige og andre land, skriver Aftonbladet .

Han har blant annet infiltrert uigurenes fremste politiske lederskap, World Uyghur Congress, mener retten.

Selv hevdet mannen i retten at han hadde forhandlet med kinesiske myndigheter på vegne av World Uyghur Congress, men det trodde ikke retten på.

Uigurene er en etniske minoritetsgruppe i Kina. De bor hovedsakelig i Xinjiangprovinsen, snakker tyrkisk og er muslimer.

Les: – Flere uigurer sporløst borte

Les: Seks dømt til døden i Xinjiang

Les: Seks dømt til døden i Xinjiang

Les: Nye sammenstøt i Xinjiang

Les: 156 drept i Xinjiang-provinsen

I fjor sommer var det voldsomme sammenstøt i Xinjiang-provinsen mellom uigurer og etniske han-kinesere. Store sikkerhetsstyrker ble satt inn. Over 150 mennesker ble drept og over 850 såret. Etterpå er flere uigurer dømt til døden og henrettet.

Sammenstøtene oppsto etter lang tids misnøye. Uigurene følte seg utsatt for diskriminering og og økonomisk urettferdighet i Xinjiang-provinsen, der de utgjør rundt halvparten av befolkningen. I provinshovedstaden Urumqi er imidlertid han-kineserne i flertall.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt