NRK Meny
Normal

Domstol: – Orangutangen Sandra har menneskerettigheter

– Sandra er ikke en «ting» og hun er ulovlig holdt tilbake. Det har en domstol i Argentina besluttet og den 29 år gamle orangutangens rettigheter må respekteres. Dermed skal hun forlate dyrehagen og gis større frihet, heter det i dommen.

Orangutangen Sandra

Sandra er en «ikke-menneskelig person» og har krav på grunnleggende menneskerettigheter, slår domstolen i Argentina fast.

Foto: MARCOS BRINDICCI / Reuters

«Er orangutangen Sandra en ting eller en person» – det er hva domstolen i Argentina måtte ta stilling til, melder BBC.

Sandra ble født i en dyrehage i Tyskland i 1986 og kom til Argentina i 1994. Hun har tilbrakt de siste 20 årene i Buenos Aires, men nå er det klart at hun har krav på bedre levekår.

Det er en sammenslåing av advokater for dyrs rettigheter (AFADA) som har brakt saken for retten.

– En «ikke-menneskelig» person

Advokatene trakk fram habeas corpus-prinsippet, det vil si at enhver som blir holdt tilbake eller arrestert, har krav på å få prøvet saken sin for retten. De hevdet at Sandra var urettmessig innesperret.

– Selv om hun ikke er et menneske, har hun følelser og vil bli lykkeligere hvis hun før leve et sted der friheten er større, hevdet AFADA-advokatene.

Domstolen har nå definert henne som en «ikke-menneskelig» person, melder Reuters og at hun derfor har krav på grunnleggende menneskerettigheter.

– Åpner for alle dyrs rettigheter

– Dette åpner veien for ikke bare store aper, men at også andre dyr som er holdt i fangenskap i sirkus, dyrehager og ved dyreforsøk, sier advokat Paul Buompadre til avisen La Nacion.

Orangutang kommer fra malayisk og indonesisk og betyr «skogsmann». Hvis dommen ikke blir anket innen noen dager, får Sandra flytte til et landområde i Brasil der hun får større frihet.

Talsmannen for dyrehagen i Buenos Aires vil ikke kommenterer denne saken overfor Reuters.

I 2011 forsøkte en annen gruppe som kjemper for dyrs rettigheter å gå til sak mot SeaWorld i San Diego fordi de holder hvaler i fangenskap, men en domstol i byen avviste saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt