Journalister dømt til sju års fengsel

KAIRO/OSLO (NRK): De tre journalistene fra TV-kanalen Al Jazeera som ble arrestert og fengslet i Kairo i desember, ble i dag dømt til flere års fengsel. Dommen er dårlig nytt for pressefriheten og rettssikkerheten i landet.

Journalister dømt

FÅR DOMMEN LEST OPP: De tre Al Jazeera-journalistene Peter Greste, Mohamed Fadel Fahmy og Baher Mohamed mottok sine mangeårige fengselsdommer i Kairo i dag.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Journalistene ble arrestert på Marriot Hotel i Kairo i desember i fjor.

Anklagene mot de tre går på at de skal ha undergravd den egyptiske staten, at de har forbindelser til Det Muslimske Brorskapet og at de har spredt falske nyheter.

Det egyptiske militærregimet har definert det Muslimske Brorskapet som en terrororganisasjon.

Utenlandske statsborgere

Al Jazeeras australske Afrika-korrespondent Peter Greste, kanadisk-egyptiske Mohamed Fadel Fahmy og produsenten Baher Mohamed ble arrestert mens de dekket utviklingen i Egypt etter at militæret fjernet den valgte presidenten, Mohammed Morsi.

De to førstnevnte ble dømt til sju år i fengsel, mens Mohamed fikk ti år. I tillegg ble 11 andre tiltalte, som ikke var til stede i rettssalen, dømt til fengselsstraffer på ti år.

Blant disse var en nederlandsk journalist som rakk å komme seg ut av Egypt før hun ville blitt arrestert.

Kvinnen ble siktet etter at hun hadde drukket te med de tre Al Jazeera-journalistene på deres hotell.

Rettssaken en farse

Dommen i dag kom som et sjokk på utenlandske journalister.

Rettssaken har blitt betegnet som en farse. Blant annet har det ikke blitt lagt fram noen ordentlige beviser.

Måten rettsvesenet har ført saken på, og dommen som kom i dag, lover ikke bra for utviklingen av rettssikkerheten og pressefriheten i landet.

Dårlige utsikter

At den egyptiske domstolen går til skrittet å dømme utenlandske journalister på et så mangelfullt grunnlag gir ingen gode utsikter for utviklingen av Egypt.

Dommen vitner om en fiendtlig innstilling ovenfor utenlandsk presse.

Dessuten er denne saken bare én av mange mangelfulle rettsprosesser. I løpet av de siste månedene har flere hundre medlemmer av det Muslimske Brorskapet mottatt dødsdommer gjennom lignende rettssaker.

SISTE NYTT

Siste nytt