Hopp til innhold

Dødt løp i Denver – hva skjer da?

"En kommentators drøm!" sa CNNs politiske valganalytiker Bill Schneider om det demokratiske partiets mareritt – kampvotering på nominasjonskongressen i Denver i august.

Hillary Rodham Clinton, Barack Obama
Foto: Chris Carlson / AP

Kommentar: Joar Hoel Larsen
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

"Sist det skjedde var i mellomkrigstiden og da var ikke en gang jeg til stede!", sier CNN’s mann. Ikke rart han drømmer om å få oppleve politisk historie!

Nominasjons-kongress? Vel...

Det er ikke rart den erfarne journalisten krysser fingrene. Kanskje kan han få oppleve en nominasjonskongress i ordets egentlige forstand der kongressen foretar nominasjonen i stedet for å formalisere den kandidaten som i praksis for lengst har vunnet.

Det er 40 år siden det var noe fart over disse velregisserte partishowene. Moderne amerikanske ”conventions” er i dag et partipolitisk utstillingsvindu der harmoni og konsensus skal TV-formidles til millioner av hjem. Det er en detaljstyrt koreografi der plakater og hatter, ballonger og vimpler distribueres for å skape liv i leieren og gi koloritt til fjernsynskameraene. Så sterilt er det blitt at de store TV-selskapene har redusert sine overføringer fra nominasjonsmøtene de siste årene.

Denver, 25-28.8.2008

Den 25. august er det nøyaktig 40 år siden det demokratiske partiet kom sammen til historiens mest dramatiske kongress, Chicago 1968. I mars det året kunngjorde president Johnson at han ikke ville stille til gjenvalg, i juni ble favoritten Robert Kennedy myrdet, i august ble vise-president Hubert Humphrey nominert uten å ha stilt opp i et eneste primærvalg.

Hillary Clinton takker

Hillary Clinton hilser sine tilhengere.

Foto: JIM YOUNG / REUTERS

Det var midt under Vietnam-krigen og partiet var splittet. Humphrey ville videreføre president Johnsons krigslinje, mens Eugene McCarthy ledet fredsaktivistene i partiet. Hauker sto mot duer inne i salen, mens anti-krigsdemonstranter sloss mot politiet utenfor. Det var opprivende og ødeleggende og partiet innførte nye nominasjonsregler.

Mer innflytelse til primærvalgene, mindre makt til partibossene. 2008 er ikke 1968 og Denver er ikke Chicago, men demokratene vil gjøre alt for at spøkelset fra 1968 skal forbli i skapet.

Meklerne gjør seg klare

Selv om det er langt frem tyder mye allerede nå på at verken senator Clinton eller senator Obama vil ha støtte fra de nødvendige 2025 når de 63 siste delegatene fordeles i primærvalget i Puerto Rico den 7. juni. Da kan Bill Schneiders drøm gå i oppfyllelse og kongressen i Denver kan bli noe mer enn en spektakulær, men innholdsløs, sandpåstrøing.

Hvordan demokratene løser dette er uvisst, men New York Times skriver at noen av partiets tungvektere ligger på været. De vil ikke gi sin støtte til verken Obama eller Clinton. Tidligere vise-president Al Gore, House Speaker Nancy Pelosi, formannen i Senatets utenrikskomitee Joe Biden, vise-presidentkandidaten i 2004 John Edwards med flere vil, i følge storavisen, forbli nøytrale i tilfelle det ender opp med valgteknisk håndbak og politisk rævkrok i Denver.

Barack Obama på et valgmøte i Alexandria, Virginia

Barack Obama hilser sine tilhengere.

Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS

Da må noen med lang fartstid og stor troverdighet kunne gå i mellom og forhandle frem en løsning mellom de to, for når delegatene reiser hjem den 29.august må de ha samlet seg om én kandidat. Det kan bli utrolig spennende og særdeles dramatisk. Ikke rart Bill Schneider gleder seg!

SISTE NYTT

Siste nytt