Dødstallene stiger etter moskéangrep i Egypt – minst 27 barn blant de drepte

KAIRO, EGYPT (NRK): Minst 305 mennesker er nå bekreftet døde etter terrorangrepet mot en moské i Egypt fredag. Ifølge egyptiske myndigheter bar angriperne IS-flagg.

Tallet på døde i Egypt stiger etter terrorangrepet. NRKs Midtøsten-korrespondent Kristin Solberg er i Kairo.

TERRORANGREP UNDER FREDAGSBØNN: Egypt ble fredag er rammet av det verste terrorangrepet i landets i historie, da al-Rawda-moskeen i Bir Al-Abd ble angrepet. NRKs Midtøsten-korrespondent Kristin Solberg er i Kairo.

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi var raskt ute med å love «å hevne martyrene med brutal makt» etter terrorangrepet fredag.

Lørdag har dødstallene steget fra 235 drepte til 305, opplyser det statlige nyhetsbyrået MENA. Minst 27 av de drepte er barn.

I tillegg er minst 128 personer såret.

Foreløpig er det ingen som har sagt at de står bak terrorangrepet, men egyptiske påtalemyndigheter opplyser lørdag at angriperne bar IS-flagg.

Ifølge myndighetene var det 25-30 væpnede militante som angrep moskeen.

Jagerfly satt inn i motangrep

Bare timer etter angrepet gjennomførte det egyptiske flyvåpenet flere angrep mot mål i området ved Bir Al-Abd, hvor moskeen ligger.

En rekke kjøretøy og våpenlagre som knyttes til terrorangrepet, er ødelagt, opplyser en talsperson for det egyptiske forsvaret, ifølge AFP.

– Jagerflyene har ødelagt flere kjøretøy som ble brukt i angrepet, sier talsmann Tamer el-Refai.

Ifølge den statlige avisen Al-Ahram har egyptiske sikkerhetskilder oppgitt at flere mistenkte er drept.

Skaper frykt

Minst 305 mennesker ble drept i terrorangrepet som skjedde under fredagsbønnen i al-Rawda-moskeen i Bir Al-Abd, om lag 40 kilometer fra provinshovedstaden El-Arish helt nord på Sinai-halvøya.

Det er den største terroraksjonen i Egypt etter den arabiske våren i 2011. Det er erklært tre dagers landesorg etter angrepet.

Angrepet har rystet hele Egypt. En kvinne NRK møter i Kairo, skal egentlig delta i et arrangement i en kristen, koptisk kirke i morgen, men sier at hun nå vurderer å ikke dra, fordi kristne kirker tidligere har vært mål for terrorgruppen IS.

Eiffeltårnet i Paris er mørklagt etter terrorangrepet i Egypt

MØRKLAGT: Lysene i Eiffeltårnet i Paris ble slått av fredag kveld etter terrorangrepet i Egypt.

Foto: THOMAS SAMSON / AFP

Mange i Egypt er vant til at sikkerhetsstyrker blir rammet, men sivile mål er sjeldnere, og det er uvanlig at en moské blir angrepet midt i bønnetiden.

«Avskyelig og feigt terrorangrep»

FNs sikkerhetsråd og generalsekretær Antonio Guterres har fordømt terroraksjonen på det sterkeste.

I en uttalelse fra Sikkerhetsrådet betegnes det som et «avskyelig og feigt terrorangrep».

– Ingen terrorhandlinger kan rettferdiggjøres, uavhengig av motiv. Alle former for terrorisme utgjør en av de mest alvorlige truslene for internasjonal fred og sikkerhet, heter det i uttalelsen.

Også FNs generalsekretær Guterres kaller angrepet forferdelig og uttrykker medfølelse og sender sine kondolanser til ofrene og pårørende.

En 14 år gammel gutt ligger såret på sykehus etter terrorangrep i Bir Al-Abd i Egypt

SÅRET: Denne 14 år gamle gutten ligger såret på sykehus etter terrorangrepet mot moskeen i Bir Al-Abd. Over 300 mennesker ble drept i angrepet.

Foto: Amr Nabil / AP

Detonerte bomber, skjøt og blokkerte fluktruter

Gjerningsmennene skal ha ankommet i fire terrenggående kjøretøy, skriver det statlige nyhetsbyrået MENA.

Flere bomber skal ha eksplodert, men det er uklart om disse var utplassert på forhånd. Samtidig skal angriperne ha skutt inn i forsamlingen.

Før de stakk fra åstedet sørget de for å blokkere mulige fluktruter med brennende kjøretøy, fortalte tre politifolk på åstedet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt