Egypts president lover å hevne terroraksjon

President al-Sisi lover å «hevne martyrene med brutal makt» etter terrorangrepet som drepte minst 235 mennesker i en moské i det nordlige Sinai i dag. Flyangrep er allerede i gang, melder Reuters.

Angrep Egypt

Egypt ble i dag er rammet av det verste terrorangrepet i landets i historie.

Foto: STR / Epa

– Hæren og politiet vil hevne våre martyrer og med makt sørge for å gjenopprette sikkerhet og stabilitet i løpet av kort tid. Det lovet president Abdel Fattah al-Sisi i en fjernsynssendt tale i ettermiddag. Ifølge nyhetsbyrået AFP var det en sint president som snakket og som også lovet «brutal» maktbruk.

Midtøsten-korrespondent Kristin Solberg sier det var en svært godt planlagt terroraksjon.

Terroraksjonen fant sted under fredagsbønnen i al-Rawda moskéen i Bir Al-Abd om lag 40 kilometer fra provinshovedstaden El-Arish helt nord på Sinai-halvøya.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er egyptiske krigsfly allerede i gang med å gjengjelde i området rundt moskéen.

Hærens talsmann, Tamer al-Refai, opplyser ved midnatt at krigsflyene har ødelagt kjøretøyene som ble brukt i terrorangrepet. Det skriver nyhetsbyrået AFP. Ifølge talsmannen angrep også flyene steder der våpen og ammunisjon ble oppbevart.

Største angrep etter den arabiske våren

Tallet på antall drepte har blitt oppdatert mange ganger i løpet av ettermiddagen. Det er det statlige fjernsynet som nå melder om over 235 døde. Minst 125 er såret i følge det statlige nyhetsbyrået MENA.

Dermed er dette den største terroraksjonen i Egypt etter den arabiske våren i 2011. MENA omtaler det som det aller største i «recent memory», eller nyere tid.

Blokkerte fluktruter

Gjerningsmennene skal ha ankommet i fire terrenggående kjøretøy, skriver MENA. Flere bomber skal ha eksplodert, men det er uklart om disse var utplassert på forhånd. Samtidig skjøt de vilt inn i forsamlingen. Øyenvitner mener at det var rundt 40 angripere, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Før de stakk fra åstedet sørget de for å blokkere mulige fluktruter med brennende kjøretøy, fortalte tre politifolk på åstedet i følge nyhetsbyrået AP.

Øyenvitner forteller at ambulanser har gått i skytteltrafikk med sårede og døde til lokale sykehus i området.

IS aktive i Sinai

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for aksjonen. Men den egyptiske avdelingen av IS gjennomfører stadig angrep i Sinai, og er aktiv i El-Arish, skriver avisa The Wall Street Journal.

En av de mest aktive gruppene startet opp som Ansar Beit al-Maqdis («Jerusalems støttespillere»), men tok i november 2014 navnet «Sinai-provinsen». Det skjedde samtidig med at den sverget troskap til IS, og BBC kaller gruppa «Egypts farligste».

Etter at president Morsi ble avsatt i 2013 er flere hundre mennesker drept i terroangrep i Egypt.

Samlingssted for sikkerhetsstyrker og sufier

Ifølge det statlige nyhetsbyrået MENA er moskeen som ble angrepet et samlingssted for landets sikkerhetsstyrker og deres familier. Det er særlig sikkerhetsstyrker og politifolk som har vært mål for IS sine angrep på Sinai så langt.

Nyhetskanalen Arabiya melder at moskéen dessuten brukes mye av egyptiske sufier. De blir sett på som kjettere av fundamentalister i IS og Al Qaida, blant annet fordi de tilber helgener og har en mindre bokstavtro tolkning av Koranen.

IS har tidligere dessuten angrepet lokale stammer som samarbeider med politiet og egyptiske regjeringsstyrker.

Laster kart, vennligst vent...

Al Rawdah-moskeen ligger i Bir al-Abed, rett vest for den administrative hovedstaden Al-Arish i Nord-Sinai.

Angrep Egypt

Bildet viser drepte og skadde etter angrepet.

Foto: STR / Epa

Verden fordømmer

En rekke land har i ettermiddag fordømt terrorangrepet i Egypt.

USAs president Donald Trump fordømte i ettermiddag angrepet som «skrekkelig og feigt».

– Verden kan ikke tolerere terrorisme, vi må slå dem militært og sørge for å diskreditere den ekstremistiske ideologien som utgjør grunnlaget for deres eksistens, sa Trump.

– Det er tid for internasjonal samling i krigen mot terror, der den måtte dukke opp, sa Israels utdanningsminister, Naftali Bennett. Israel og Egypt har fortsatt tett kontakt når det gjelder kampen mot radikale islamister i områdene rundt grensa mellom Sinai og Gaza.

Les også: IS tar på seg skylden for kirkebombing i Egypt

Les også: Unge arabere flest avviser IS og tror de vil mislykkes med «kalifatet»

Les også: Kuppet var ikke demokratisk

SISTE NYTT

Siste nytt