Forsker: – Blodig angrep i Egypt kommer ikke uventet

– Jeg mener det etter alt å dømme er lokale jihadister som står bak terroraksjonen i Egypt inspirert av grupper som al-Qaida og IS, sier PRIO-forsker Jacob Høigilt.

Terroraksjon i Egypt

Moskeen som ble rammet av terror i Egypt ble brukt av tilhengere av sufisme.

Foto: STRINGER / AFP

Forskeren mener Egypts president Abdel Fatah al-Sisi og hans regime har hatt stø kurs mot stadig dårligere tilstander.

PRIO-forsker Jacob Høigilt

Forsker Jacob Høigilt ved Institutt for fredsforskning mener angrepet er inspirert av al-Qaida og IS, men tror at lokale jihadister står bak.

Foto: Julie Lunde Lillesæter / PRIO

– Det er et inkompetent og fryktelig undertrykkende regime. Det høster som det har sådd, mener Jacob Høigilt.

Blodig utvikling

– Det gir lite mening å snakke om IS i denne sammenhengen, den blodige utviklingen på Sinai-halvøya må først og fremst forklares ut fra lokale forhold, mener han.

Tidligere Midt-Østen-korrespondent i NRK Sigurd Falkenberg Mikkelsen kommenterer dagens terroraksjon i Egypt.

Samtidig som jihadister er aktive, er det sterk misnøye i lokalbefolkningen med sentrale myndigheter, og dette er en eksplosiv blanding, ifølge Høigilt, som er forsker ved Institutt for fredsforskning.

Likner på borgerkrig

– Helt siden militæret i Egypt tok makten i et kupp i 2013, har det vært borgerkrigslignende tilstander i det aktuelle området.

Sisi har iverksatt en storstilt militæroperasjon i et forsøk på å slå ned opprøret, men det har foreløpig gitt få resultater. Den siste tiden er flere titall soldater drept i bakholdsangrep.

Militæroperasjonen har nå pågått i fire år, og de har ikke kommet noen vei. Det skyldes at de ikke har tatt fatt på utenforskapet som lokalbefolkningen opplever, og som utnyttes av jihadistene, mener Høigilt.

Tidligere var det dialog

Han opplyser at det før kuppet i 2013 foregikk en dialog mellom jihadistene og Det muslimske brorskapet, som vant Egypts første demokratiske valg i 2012.

– I dag er Brorskapet forbudt og lederne sitter bak lås og slå. Moskeen som ble rammet, ble brukt av tilhengere av sufisme. Dette er en retning innen den islamske mystikken som sunnimuslimske jihadister mener er vranglære.

I Egypt er imidlertid svært mange innbyggere med i ulike sufisme-nettverk.

Russisk flystyrt i Egypt

Et russisk fly styrtet på vei fra Egypt til Russland i oktober 2015. 224 mennesker døde i styrten.

Foto: FLIGHT RADAR 2

Militante islamister i Egypt har gjennomført en rekke angrep siden kuppet i landet i 2013. Her er noen av de dødeligste angrepene i år.

 • Et russisk fly på vei fra Sharm el-Sheikh til St. Petersburg styrtet 31. oktober 2015 på Sinaihalvøya døde 224 mennesker. Den gangen var en IS-tilknyttet gruppe i Egypt raskt ute på Twitter og hevdet at de sto bak flystyrten. Dette ble i lang tid avvist fra egyptiske myndigheter mens den russiske sikkerhetstjenesten FSB bekreftet at det var et terrorangrep bare tre dager etter styrten.
 • EGYPT HURGHADA TERROR ATTACK Gunmen opened fire on the Bella Vista Hotel

  Den 8. januar 2016 ble tre europeiske turister stukket ned ved Bella Vista Hotel i Hurghada.

  Foto: STRINGER / Epa
  8. januar 2016 ble tre europeiske turister stukket ned ved Bella Vista Hotel i Hurghada. To fra Østerrike og en fra Sverige. En av angriperne ble drept av politiet.
 • 16. januar: Åtte politifolk ble drept i ørkenen vest i Egypt. Ekstremister antas å stå bak angrepet.
 • 9. april: 48 mennesker ble drept i selvmordsangrep mot to koptiske kirker palmesøndag. Ekstremister med bånd til IS påtok seg ansvaret for angrepene.
 • 26. mai: Minst 28 mennesker ble drept da væpnede menn angrep en buss med koptiske kristne på vei til et kloster. IS tok på seg skylden for terroraksjonen.
 • 7. juli: 26 soldater ble drept i den urolige nordlige delen av Sinai-halvøya.
 • 14. juli: To tyskere og en tsjekkisk kvinne ble drept i et knivangrep mot turister i byen Hurghada ved Rødehavet. Gjerningsmannen antas å ha vært en ytterliggående islamist.
 • 11. september: 20 politimenn ble drept i en angrep IS hevdet å stå bak på Sinai-halvøya.
 • 12. oktober: Seks personer fra den egyptiske hæren ble drept ved en veisperring nord på Sinai-halvøya. IS påtok seg ansvaret for angrepet.
 • 20. oktober: Minst 16 politifolk ble drept i en skuddveksling med antatte ekstremister i ørkenen vest i Egypt.
 • 24. november: Minst 235 mennesker ble drept i et angrep mot en moske i al-Rawda i den nordlige delen av Sinai-halvøya, ifølge statlig egyptisk TV.

SISTE NYTT

Siste meldinger