Hopp til innhold

Fredsprisvinner Johnson Sirleaf kan vinne valget på walkover

Uroligheten er stor og flere mennesker har mistet livet før den andre runden av presidentvalget i Liberia. Selve valget ligger fredsprisvinner Ellen Johnson-Sirleaf an til å vinne uten videre motstand.

Liberia Election

Fredsprisvinner Ellen Johnson Sirleaf hilser folket i Liberia. Uroligheten herjer i det lille vestafrikanske landet før presidentvalget.

Foto: Rebecca Blackwell / Ap

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf ser ut til å få lett kamp i det omstridte valget, etter at rivalen Winston Tubman har oppfordret sine tilhengere til å boikotte valget.

Tubman anklager Sirleaf, en av årets fredsprisvinnere, for valgfusk. Tubman, som er tidligere FN-ambassadør har også brukt urolighetene i landet som en anledning til å kritisere Sirleaf.

– Det viser hvorfor folket i Liberia er bestemt på å bli kvitte denne lederen. Hun er en som vil bruke vold mot et fredelig folk, sier Tubman ifølge Reuters.

Mandag ble fire opposisjonstilhengere drept under en protestaksjon organisert av opposisjonen. Tirsdag morgen åpnet valglokalene, som vil være åpne til klokken 19.00 tirsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Opptøyer i Liberia i forbindelse med valget.

Fire opposisjonstilhengere ble drept i hovedstaden Monrovia, dagen før valget.

Dårlig oppmøte

Få mennesker hadde møtt opp for å stemme da valglokalene åpnet for andre valgomgang i det lille vestafrikanske landet tirsdag.

– Jeg har kommet for å stemme, men jeg er trist og opprørt over det som skjedde i går, sier Rita Queegbay utenfor et valglokale i hovedstaden Monrovia.

President Ellen Johnson Sirleaf vant den første valgrunden, men fikk ikke nok stemmer til å unngå en ny runde.

Seieren virker nå være sikret for Sirleaf, etter at Tubman trakk seg fordi han mener å ha beviser for valgfusk fra presidentens parti i den første valgrunden.

Sirleaf fikk 44 prosent av stemmene i den første valgrunden, Tubman fikk 33.

Tubman har sagt seg villig til å stille igjen, dersom den andre runden utsettes i to til fire uker, og prosedyrene for å telle opp stemmer endres.

Internasjonale observatører fra blant annet USA og FN har karakterisert den første valgrunden i oktober som «for det meste fri og rettferdig», og har kritisert Tubmans avgjørelse. Mange av hans tilhengere er arbeidsløse krigere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Presidentvag Liberia valglokale

Det var ikke lange køer av velgere da valglokalene i Liberia åpnet tirsdag. Disse venter på at valglokalet skulle åpne.

Foto: LUC GNAGO / Reuters

– Ape og bavian

Fire personer skal ha blitt drept da noen av Tubmans tilhengere barket sammen med liberiske sikkerhetsstyrker og FN-soldater mandag.

En liberisk politimann ble anholdt etter sammenstøtet, etter at han innrømmet å ha skutt med skarpt mot Tubman-tilhengeren.

– Vi vil ikke ha noe bråk, men ape og bavian kommer ikke overens, sier en innbygger i Monrovia til Reuters.

Folket i Liberia har gitt Sirleaf kallenavnet «ape» og Tubman «bavian», for å understreke forskjellene mellom de to.

Amnesty har bedt om at mandagens hendelser undersøkes grundig, og har bedt begge leire vise varsomhet i resten av valgprosessen.

Regjeringen i Liberia har tatt avstand fra mandagens opptøyer, og mener opposisjonstilhengerne fremprovoserte sammenstøtet.

USAs president Barack Obama har bedt liberiske sikkerhetsstyrker vise forsiktighet, og har advart mot at enkeltindivider vil ødelegge for den politiske prosessen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Presidentvalg i Liberia Winston Tubman George Weah

Opposisjonsleder Winston Tubman (t.h.) anklager Jonhson Sirleaf for valgfusk. Her sammen med den tidligere Milan – og Chelsea-stjernen George Weah, som har hjulpet Tubman i valgkampen.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Et av verdens fattigste

Liberia er et av verdens fattigste land. Over halvparten av innbyggerne overlever på mindre enn 3 kroner dagen.

Landet er fortsatt preget av den omfattende borgerkrigen som herjet frem til 2003. Over en kvart million mennesker ble drept, og store deler av landets infrastruktur er fortsatt i ruiner.

Sirleaf ble Afrikas første fritt valgte kvinnelige statsleder i 2005, og har blitt berømmet for sitt arbeid med å redusere landets gjeld og for å bevare fred.

I år ble hun en av tre kvinner som mottok Nobels fredspris.

På hjemmebane har hun likevel fått kritikk for å ikke ha vært i stand til å utvikle landet raskt nok økonomisk.

Analytikere mener et godt gjennomført valg vil føre til en økt interesse fra utenlandske investorer, som kan tenke seg å få tilgang til landets forekomster av jernmalm og olje.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt