Hopp til innhold

Skar ørene av diktatoren i 1990, nå stiller han som presidentkandidat

Afrikas første kvinnelige president, en som en gang var verdens beste fotballspiller, en gammel geriljakriger som skar ørene av sine motstandere eller en tidligere FN-diplomat. I dag går velgerne i Liberia til stemmeurnene for andre gang siden borgerkrigen i 2003.

Prince Johnson
Foto: STR / Reuters

Fredsprisvinner og Afrikas første kvinnelige president Ellen Johnson-Sirleaf utfordres av den tidligere FN-diplomaten Winston Tubman og 14 andre kandidater i Liberias presidentvalg.

Det har vært lange køer utenfor valglokalene siden de åpnet tirsdag morgen i det som er det andre valget i landet siden den blodige borgerkrigen sluttet i 2003. Valglokalene er nå stengt.

Frykter blodbad

Dette er første gang Liberias egen valgkommisjon arrangerer valg i landet. Det første valget etter krigen ble organisert av FN for seks år siden, og det er knyttet spenning til om valget kommer til å gå fredelig for seg.

– Det har vært stabilt i seks år i Liberia, men så kommer et valg og da kan mye skje. For eksempel i Kenya, som ble sett på som er et etablert demokrati, men som for tre år siden endte i et blodbad der flere enn tusen mennesker ble drept, sier NRKs tidligere Afrika-korrespondent, Tomm Kristiansen.

Han kjenner landet godt fra tiden før borgerkrigen og har besøkt og snakket med flere av dagens presidentkandidater.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video d01e6922-9a16-43d0-bbdf-88d624bcb368.jpg

Video: Tomm Kristiansen møtte selv noen av de som i dag stiller til valg i Liberia.

– Jeg var der i 1990, da opprørslederen Charles Taylor var på vei til Monrovia. Han skulle styrte Liberias forhatte diktator Samuel Doe, og innta presidentens herskapshus. Men Taylor kom for sent. En annen geriljaleder var allerede på plass, Prince Johnson, husker Kristiansen.

Prince Johnson kidnappet Doe, og tok han tilbake til militærbasen sin for avhør. Der fikk diktatoren smake sin egne medisin.

– Doe ble torturert og Johnsons menn skar ørene av ham og drepte ham.

– Det var en selsom opplevelse å møte han. Han omga seg med halvfulle, hatefulle, drapslystne barn og menn som utviste all mulig mangel på sivilisasjon. De hadde det bare i kjeften, men de hadde sine macheter, sier Kristiansen.

Liberias tidligere diktator Samuel Doe etter at han ble tatt til fange av Prince Johnson i 1990

Liberias tidligere diktator Samuel Doe etter at han ble tatt til fange av Prince Johnson i 1990.

  • Se Tomm Kristiansens sine egne bilder fra sitt møte med Prince Johnson i 1990 i kveldens Urix på NRK2 klokken 2210.

Kvinnene mobiliserer

Ellen Johnson-Sirleaf

Ellen Johnson-Sirleaf ble i år tildelt Nobels Fredspris, til Ellen Johnson-Sirleaf ble i år tildelt Nobels Fredspris, til oposisjonens store irritasjon. store irritasjon.

Foto: LUC GNAGO / Reuters

Nå er det en annen Johnson som etter alle solemerker fortsetter som Liberias president, Ellen Johnson-Sirleaf.

– Vi kan forvente oss mange kvinner som stemmer ved valget, og det er nytt i Liberia. Og den som får de fleste stemmene er nok Johnson-Sirleaf tett fulgt av Winston Tubman, som er av en politisk familie i Liberia. Ellers er det en rekke forretningsfolk, akademikere og geriljakrigere som kjemper om en plass i Senatet og Representantenes hus.

– Det som er viktig at valget blir gjennomført og respektert. Gjør de det, så har de etablert et demokrati. Dette er Liberias syretest, sier Kristiansen.

Opposisjonen i Liberia, med Tubman i spissen, rettet i helgen sylskarp kritikk mot den norske Nobelkomiteen for deres tildeling av årets fredspris til Johnson-Sirleaf.

Weah som visepresident

Tubman innrømmer på sin side at en hovedårsak til at store folkemasser kommer til hans valgmøter, er at han har fått med seg fotballegenden George Weah som sin visepresidentkandidat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Winston Tubman (t.v) og George Weah

En valgkampplakat i Liberia med Winston Tubman (t.v) og hans visepresidentkandidat George Weah.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Den 72 år gamle bestemoren Johnson-Sirleaf hylles for å ha gjenoppbygd økonomien og trukket massive utenlandske investeringer i områder som gruvedrift, palmeoljeproduksjon og oljeleting til landet etter krigen.

Men hun får kritikk for ikke å ha gjort nok for å redusere den ekstreme fattigdommen mange lever i, arbeidsløsheten på 80 prosent og den omfattende korrupsjonen.

– Johnson-Sirleaf har fått kritikk, og med rette, for å være en av støttespillerne til Charles Taylor, som i dag er tiltalt for krigsforbrytelser. Hun har vært med å finansiere en krig, men hun har sammen med flere tatt et oppgjør med fortiden og noe av det viktigste Johnson-Sirleaf har fått til er fred og sletting av Liberias enorme utenlandsgjeld, sier Kristiansen.

Fortsatt er Liberia blant verdens fattigste land, men gjenoppbygningen etter mange års blodig borgerkrig har begynt å ta form og det er gjort oljefunn i landet, noe som gir håp for fremtiden.

– Jeg tror det ser bra ut for Liberia. Det er mange som vil investere og det er planer om å bygge et stort stålverk. Så det er jobbmuligheter og det kan ikke gå annet enn bedre, men det vil ta veldig lang tid. Så er spørsmålet om folk har tålmodighet til det. For det er mange som er skuffet over at Ma’Ellen ikke har innfridd.

Forrige uke besluttet også FN å forlenge sitt engasjement i landet og beholde de 9200 soldatene som er utplassert i landet på grunn av de fortsatt store spenningene i landet.

Det er ventet at resultatet av dagens valg vil være klart i slutten av oktober.

SISTE NYTT

Siste nytt