Hopp til innhold

Døde etter at e-sigarett eksploderte

24 år gamle William Brown fra Texas døde etter at metallbiter fra e-sigaretten traff hodet og halsen hans.

William Brown

DØDE: William Brown (24) fra Texas døde av skadene han fikk etter at e-sigarett eksploderte i ansiktet hans.

Foto: Minneside på Facebook

William Brown (24) hadde nettopp vært innom en butikk i Forth Worh i Texas og kjøpt en e-sigarett. Han tok i bruk sigaretten i bilen for første gang, da det smalt, skriver BBC.

24-åringen krøp ut av bilen og ut på fortauet. Der svimte han av. Undersøkelser viste at metallbiter fra e-sigaretten som eksploderte i ansiktet hans, blant annet hadde gått inn i halsen.

– Under røntgen fant de en metallbit fra e-sigaretten i en blodåre, forteller bestemoren Alice Brown til WFAA News.

Ifølge bestemoren ble ikke metallbiten fjernet, og Brown døde to dager senere på sykehuset.

– Jeg håper hans død kan bidra til at flere stopper med e-sigaretter, sier bestemoren.

To døde

Brown er den andre personen i USA som har dødd etter skader ved bruk av e-sigarett. I fjor døde en 38 år gammel mann fra Florida etter en tilsvarende hendelse. Han ble brent på 80 prosent av kroppen og fikk små metallbiter inn i hodet. Dødsfallet ble definert som «en ulykke».

En amerikansk rapport viser at det har vært 195 tilfeller fra januar 2009 til desember 2016 der e-sigaretter har forårsaket alvorlige skader. I 29 prosent av disse tilfellene hadde en e-sigarett eksplodert.

En annen rapport fra University of North Texas Health Science Center fra perioden 2015 til 2017, viser over 2000 brannsår og skader etter eksplosjoner. Det er langt flere enn tidligere rapportert.

I USA har bruken av e-sigaretter blant elever på videregående skole økt med 78 prosent fra 2017 til 2018, skriver nyhetsbyrået AFP. Det uroer regjeringen, som vurderer og redusere antall smaker for å gjøre e-sigaretten mindre attraktivt for ikke-røykere.

Forskere i USA ønsker også en regulering og bedre tilsyn med e-sigaretter.

I fjor høst gikk to menn i USA til søksmål mot en produsent av e-sigaretter etter eksplosjoner, ifølge ABC13 News.

Brannskader

Også i Norge har det vært meldt om skader. Tom Oskar Olsen (40) fra Vennesla pådro seg store brannskader i beinet i fjor da batterier som lå løse i lomma til e-sigaretten hans eksploderte. Batteriene var oppladet og lå sammen med nøkler, noe som trolig forårsaket ulykken.

el-sigarett skadet

FLAMMER UT AV LOMMA: Tom Oskar Olsen fikk brannskader etter at batteriet til e-sigaretten eksploderte.

Foto: privat

Men e-sigaretter viser seg også å være effektive for å få folk til å slutte å røyke. En ny britisk studie viser at e-sigaretter er dobbelt så effektive som nikotinplasser, spray og tyggegummi.

SISTE NYTT

Siste nytt