Hopp til innhold

Folk plasseres i grønn, gul eller rød kategori etter overvåking

Mange land tar nå i bruk mobiltelefonene for å kartlegge hvem som har hatt kontakt med smittede personer. Men noen går lenger.

Kinesere i Shanghai tar selfies med ansiktsmasker.

Mobiltelefonen er i ferd med å bli det viktigste verktøyet for å kartlegge kontakten mellom smittede og friske personer over store deler av verden. Her et to kinesere i Shanghai 6. februar.

Foto: Noel Celis / AFP

Det finnes gode grunner til å ta i bruk overvåkningsteknologi hvis det kan redde liv. Men det finnes også gode grunner til å være engstelig for konsekvensene på lang sikt.

Iransk mann med munnbind

I Iran er over 73.000 mennesker bekreftet smittet av koronaviruset. Myndighetene lanserte tidlig en app de hevdet ville diagnostisere smitte. I stedet sendte de data om folks oppholdssted til informasjonsdepartementet. Bildet er fra Teheran 13. april.

Foto: Atta Kenare / AFP

– Over 30 regimer bruker koronaviruset til å undertrykke sine borgere, skriver det kanadiske mediehuset Vice på sine nettsider.

Det er langt flere enn 30 land som har innført, eller vil innføre, ekstraordinær overvåkning av innbyggernes bevegelser. Norge er et av dem. Men faren for misbruk er enda større i skjøre demokratier og autoritære stater.

I tillegg til overvåkning, er det flere land som har innført tiltak for å begrense ytrings- og forsamlingsfriheten.

Oversikten er ikke uttømmende, men inneholder noen av de viktigste landene.

Kina

Kina har lenge hatt teknologien som skal til for å overvåke folk, blant annet overvåkingskameraer med ansiktsgjenkjenning. Nå er det i tillegg funnet opp en ny type apper med stort potensial.

  • Alle som vil bevege seg rundt må registrere personlige helsedata, adresse og personnummer i appen.
  • Helsetilstanden og graden av kontakt med koronasmittede vil avgjøre om du plasseres i grønn, gul eller rød kategori. Folk i grønn kategori har størst bevegelsesfrihet.
  • All personlig informasjon kan hentes opp via en strekkode i appen. Adgang til visse regioner, boligblokker, arbeidssteder og offentlige transportmidler forutsetter skanning. Personer med gul og rød kode kan nektes adgang.
  • Informasjonen fra appen sendes videre til politiet.
Kinesere med ansiktsmaske og mobiltelefoner i Hong Kong 12.2.20

Opposisjonen i Hongkong har måttet venne seg til å bli overvåket. Men koronapandemien gir myndighetene påskudd til overvåkning i et nytt omfang. Her fra Hongkong 12. februar.

Foto: Philip Fong / AFP

Den første fargekode-appen ble utviklet på bestilling fra myndighetene i Hangzhou i Zhejiang-provinsen. De fikk hjelp av Ant Financial, som er søsterselskapet til netthandelsgiganten Alibaba.

Så fulgte Beijings myndigheter opp med en lignende strekkode-app på meldingstjenesten WeChat.

Ifølge Financial Times har myndighetene dessuten brukt innhold i private meldinger på WeChat til å straffe folk for å «spre rykter» i forbindelse med koronapandemien.

Israel

– Millioner av israelere utsettes nå for den samme Shin Bet-overvåkningen som tidligere var reservert for mistenkte terrorister.

Det er den israelske avisa Haaretz som skriver dette om landets etterretningsorganisasjon. Avisa mener det handler om en «overvåkningsrevolusjon».

  • Etterretningsorganisasjonen Shin Bet overvåker borgernes kontakt med koronasmittede personer via mobiltelefonen. Personer som har vært for nær blir så ringt opp av Helsedepartementet med beskjed om å gå i karantene.
  • Shin Bet kan også avlytte samtaler og kartlegge bevegelsene til alle som er smittet i to uker. Etterretningskomitéen i nasjonalforsamlingen Knesset har godkjent disse tiltakene.
  • Politiet kan få tilgang til mobildata om bevegelsene til alle som er i karantene.
  • Den israelske organisasjonen for etterretning og hemmelige operasjoner i utlandet, Mossad, skal samarbeide med forskere og «startups» om å utvikle verktøy for å overvåke og analysere folks bevegelser.
Virus Outbreak Mideast Israel Democracy

En israeler demonstrerer utenfor parlamentet med en plakat der det står "Demokrati" på hebraisk, 19. mars. Han protesterer mot det han mener er statsminister Netanyahus bruk av koronakrisen for å undergrave det israelske demokratiet.

Foto: Eyal Warshavsky / AP

Statsminister Netanyahu har dessuten stengt alle domstoler i landet. Det betyr også at korrupsjonssaken mot ham selv ikke kan gå som planlagt.

Russland

Russland har innført mange av de samme tiltakene som Kina.

  • Mobilapper som kartlegger bevegelsesmønstre og folk som har oppholdt seg nær smittede personer.
  • Ansiktsgjenkjennende overvåkingskameraer. Det er rundt 100.000 av dem i Moskva, som har en befolkning på om lag 12 millioner.
  • Innsamling av data om bruk av kredittkort.
  • Moskva by har startet å innføre digitale reisepass med strekkoder. I første omgang vil borgerne kunne reise på jobb, senere vil de få pass for reiser innad i Moskva. Etter hvert vil de også få pass for reiser i regionen Moskva by er en del av.

Det første som skjedde i forbindelse med innføringen av strekkode-systemet mandag, var at nettsiden brøt sammen. Det har fått flere til å tvile på at personopplysningene vil forbli private.

Mann lufter hundene sine i Moskva

Det er fortsatt lov å gå ut for å lufte hundene i Moskva. Her fra den nesten folketomme gågata Arbat i sentrum av byen, 13. april.

Foto: Dimitar Dilkoff / AFP

Ungarn

Ungarns statsminister, Viktor Orbán, kan styre landet gjennom dekreter på ubestemt tid.

Virus Outbreak Hungary

Statsminister Viktor Orbán i parlamentet i forbindelse med avstemningen om utvidede fullmakter 30. mars. 137 stemte for, 53 imot at statsministeren kan styre landet gjennom dekreter.

Foto: Zoltan Mathe / AP

Det har parlamentet bestemt, og der har Orbáns nasjonalkonservative parti, Fidesz, over to tredels flertall.

Begrunnelsen er bekjempelse av koronapandemien.

Spredning av det myndighetene betrakter som desinformasjon om koronapandemien kan straffes med fengsel.

Filippinene

– Skyt dem til døde, var ordren president Rodrigo Duterte ga politi og soldater når det gjelder folk som bryter portforbudet eller på annen måte protesterer mot myndighetenes tiltak.

Virus Outbreak Philippines Duterte

Filippinenes president, Rodrigo Duterte, under en TV-overført tale til folket om koronapandemien, 30. mars.

Foto: King Rodriguez / AP

Ordren kom 2. april, etter at en gruppe fattige innbyggere hadde protestertmot at lovede matleveranser ikke kom.

Det er også rapportert om at politiet har puttet mennesker i hundebur for å ha brutt portforbudet.

Kambodsja

Kambodsja fikk i slutten av mars en egen «lov som skal styre landet under unntakstilstand». Loven gir regjeringen vide fullmakter:

  • Ubegrenset overvåkning av all telekommunikasjon.
  • Fullmakt til «å forby eller begrense spredning eller kringkasting av informasjon som kan alarmere befolkningen, skape frykt eller uro, som kan skade den nasjonale sikkerheten, eller skape forvirring når det gjelder unntakstilstanden».
  • Fullmakt til å begrense bevegelses- og forsamlingsfriheten.
  • Personer som bryter reglene og bidrar til offentlig uro, straffes med fengsel imellom 5 og 10 år.

Demokratiene overvåker også

Sør-Korea, India, Nederland, Spania, Irland og Storbritannia har alle tatt i bruk, eller planlegger å ta i bruk, mobilapper som sporer smittede og personer som har vært i kontakt med smittede.

Ifølge The Guardian har slik sporing av kontakter hatt god effekt i Sør-Korea, men da i kombinasjon med omfattende testing som har kartlagt smittede personer.

Når teknologien først er skapt og utprøvd i en krisesituasjon, finnes det i mange land få barrierer mot å ta den i bruk til andre formål.

Overvåkning påvirker ytringer

– Det at du vet at du blir overvåket påvirker det du ytrer deg om. Det kan også påvirke hvem journalister tar kontakt med.

Rusken på nett

Spesialrådgiver Anine Kierulf ved Norsk institusjon for menneskerettigheter mener kriser skaper større aksept for overvåkning og autoritære ledere.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det sier Anine Kierulf, jurist og spesialrådgiver ved Norsk institusjon for menneskerettigheter. Hun er bekymret for at verden kan gå i mer autoritær retning.

– Kriser skaper generelt større aksept for autoritær ledelse. Det kan være bra på kort sikt. Men det er ikke bra om det fører til at en gir opp liberale friheter.

– Jo mindre stabilt demokratiet er, jo større er faren. Ungarn er eksempel på et maktmisbruk som koronaviruset ga statsminister Orbán anledning til. Mens vår egen regjering innskrenket den foreslåtte fullmaktsloven som følge av motstand fra opposisjonen, sier Kierulf.

SISTE NYTT

Siste nytt