Dette kaller Kina en varm velkomst

Folk langs ruten har gitt OL-ilden en varm velkomst, står det på Beijing-OLs offisielle nettside etter at fakkelen ble møtt med store opptøyer i London.

Fakkelstafetten i London
Foto: Yui Mok / AP

"Til tross for at det var kaldt i London, med temperaturer rundt 0 grader, deltok flere enn 1000 londonere fra alle samfunnslag i åpningen av fakkelstafetten i London," skriver Beijings arrangementskomité i en pressemelding.

Les denne: Flammen har landet

"Begeistrede media-rapporteringer"

Videre står det at "artister fra London holdt fantastiske forestillinger midt i snøen, og lidenskapelige folkemengder sto langs ruten".

"Beijing-OLs fakkelstafett har møtt stor støtte fra hvert lands olympiske komité, i tillegg til begeistrede rapporteringer fra media verden over," står det.

"Demonstrasjoner ble fordømt"

Fakkelstafetten i London

Politiet angriper en av demonstrantene i London.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

Det nevnes også at noen få demonstranter gjennomførte aksjoner, men at denne oppførselen til "pro-Tibet-aktivister" har vekket sinne og blitt fordømt i den britiske hovedstaden.

Internasjonal presse har meldt at totalt 37 personer ble arrestert i forbindelse med fakkelstafetten i Londons gater.

Politiet og demonstranter endte i basketak da OL-fakkelen ble plassert om bord på en rød to-etasjers buss utenfor Wembley stadion.

En demonstrant forsøkt å stjele fakkelen før han ble lagt i bakken av politiet, og to demonstranter ble arrestert da de forsøkte å slukke flammen med et brannslukkingsapparat.

LES: Store OL-protester i London

Skjermene gikk i svart

Store politistyrker dannet en jernring rundt fakkelbæreren, og det var lite som minnet om fred og idrettsglede.

Den norske idrettspresidenten Tove Paule var selv i Beijing da fakkelstafetten fant sted i London, og hun fikk oppleve at kinesiske myndigheter stoppet TV-overføringen når det kom bilder av demonstrasjonene i London.

- Det er litt spesielt å sitte her og oppleve at TV-skjermen går i svart, sa Paule til NRK.

LES: Frykter mer OL-fakkel-vold

- Villedet av vestlige medier

I Paris ble fakkelstafetten enda mer dramatisk. Der ble OL-ilden slukket fire ganger, og til slutt så arrangørene seg nødt til å avlyse siste del av fakkelstafetten.

Også denne etappen står omtalt på de offisielle OL-sidene. Artikkelen er illustrert med bilder av smilende og vinkende mennesker som vifter med det kinesiske flagget.

Kina-OLs nettsider etter Paris - bildegalleri

Denne faksimilen fra de offisielle sidene viser alt annet enn dramatikk fra fakkelstafetten i Paris. Bildegalleriet er f.eks. merket med 'Celebration' (feiring).

Foto: Faksimile: De offisielle nettsidene til fakkelstafetten - torchrelay.beijing2008.cn/en/journey/

Intervjuede skuelystne forteller ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua at de irriterer seg over de forstyrrende demonstrasjonene, og en kinesisk student, Liu Zijun, sier at hun og vennene hennes er svært sinte "på grunn av protestene rundt stafetten med den hellige ild".

Flertallet av franskmennene er vennlig innstilt overfor Kina, men de har ingen kunnskap om hva som egentlig skjedde i Tibet. De er blitt villedet av noen av de vestlige medienes forvrengte rapporter.

Studenten Liu Zijun til det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua

- Flammen ble ikke slukket

Artikkelen kan i tillegg fortelle om titusener av mennesker som hadde møtt frem ved Eiffeltårnet, mange av dem viftende med kinesiske flagg, for å få et glimt av OL-ilden.

Den sier imidlertid ingenting om organisasjonen Reportere uten grensers banner på Eiffeltårnet, der OL-ringene var byttet ut med håndjern.

En talsperson for Kinas utenriksminister sier i dag til nyhetsbyrået Xinhua at det ikke er riktig at de ble tvunget til å slukke fakkelen i Paris.

- For å beskytte fakkelens sikkerhet og hellighet, og med tanke på omstendighetene på stedet, ble måten fakkelen ble fraktet på, midlertidig endret i løpet av fakkelstafetten. På sikker måte fullførte fakkelen stafetten i Paris, sier talspersonen, til tross for at siste del av fakkelstafetten ble avlyst.

Slukket OL-fakkel

Dette bilet, fra direkteoverføringen av fakkelstafetten - viser at fakkelen var slukket i Paris.

Fakkelstafetten rundt i verden

OL-ilden skal etter planen reise hele verden rundt, og tar fatt på sin rundtur i San Francisco i morgen.

Foto: NRK

SISTE NYTT

Siste nytt