Hopp til innhold

Store OL-protester i London

Demonstranter forsøkte å avbryte OL-ildens ferd gjennom London søndag. Flere personer ble arrestert.

Gordon Brown hilser på fakkelbærerne

Statsminister Gordon Brown trosset demonstrasjonene og hilste på fakkelbærerne utenfor Downing street.

Foto: Leon Neal / AFP

Bildegalleri fra OL-ilden i London

Protestene mot OL-fakkelens prosesjon gjennom Londons gater var ventet etter uroen i Tibet den siste tiden der kinesiske myndigheter har fart hardt fram mot demonstranter.

Kina skal arrangere sommer-OL i Beijing i august.

Prøvde å slukke

Politiet og demonstrantene endte i basketak da OL-fakkelen ble plassert om bord på en rød to etasjers buss utenfor Wembley stadion.

Senere forsøkte en demonstrant å stjele fakkelen før han ble lagt i bakken av politiet.

Nett-TV: Her prøver han å stjele OL-ilden

To andre demonstranter ble arrestert da de forsøkte å slukke flammen med et brannslukkingsapparat. Så langt er i overkant av 30 mennesker arrestert av politiet.

Tok omvei

Det var lenge usikkert om Kinas ambassadør i London Fu Ying ville gjennomføre sin del av ruten fra Wembley stadion til O2 Arena i Greenwich.

Ying skulle opprinnelig ha løpt med fakkelen nær den kinesiske ambassaden i London, men ble i siste liten satt inn til å løpe en etappe gjennom Chinatown.

Også statsminister Gordon Brown trosset snøvær og demonstranter og hilste på fakkelbærerne utenfor sin bolig i Downing street.
Brown har avvist kravet om å boikotte lekene, siden London er vertsland for de neste lekene i 2012.

Kjendis-boikott

Steve Redgrave, som har vunnet fem olympiske gull i roing, var den første av en rekke idrettsmenn som bar fakkelen gjennom Londons gater. Popgruppen Sugababes og tv-stjernen Konnie Huq var også blant de kjente fjesene som løp gjennom Londons gater.

Men flere britiske kjendiser har også takket nei til å løpe med flammen i sympati med tibetanernes kamp mot det kinesiske styret i Tibet.

Mandag kommer ilden til Paris, og franske myndigheter er allerede i gang med å forberede seg på tilsvarende demonstrasjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt

TikTok-sjefen avviser kinesiske spionanklager

Flere amerikanske politikere vil forby den populære videoappen. I dag er TikToks administrerende direktør Shou Zi Chew på høring i den amerikanske Kongressen.