Fakkelstafettens tur innom London førte i går til kraftige demonstrasjoner. I dag skal stafetten til Paris, og det er ventet mer av samme sorten.
Fra et hotellrom i Beijing opplevde idrettspresident Tove Paule at tv-overføringen fra fakkelstafetten i London gikk i svart.
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIXDet var nemlig lite fred og glede å se da fakkelstafetten gjestet London i går. OL-fakkelen sin ferd gjennom den britiske hovedstaden ble fulgt av demonstranter, som protesterte mot Kina sine brudd på menneskerettighetene.
Les også:
Se i nett-tv:
TV-en gikk i svart
President i Norges idrettsforbund Tove Paule er denne uka på generalforsamling for olympiske komitéer i Beijing. Paule er informert om hendelsene i London, men fra hotellrommet i den kommende OL-byen opplevde hun bare den kinesiske sensuren.
- Jeg satt og så på BBC World, og fikk plutselig se en eller annen person som hang utenfor en bru. Da gikk TV-en plutselig i svart, men så kom sendingen tilbake igjen da det var et nytt intervju. Det er litt spesielt å sitte her og oppleve at TV-skjermen går i svart, sier hun til NRK.
Frykter videre opptøyer
Paule sier at feiringen av fakkelen burde vært gjennomført på annet vis.
- Dette med fakkelstafetten skal være et bevis på fred og glede, og det er da synd at dette skjer. IOK vil kunne få et større problem etter hvert som fakkelstafetten går videre dersom vi får samme type demonstrasjoner. Da må man se om det opplegget som er i dag må endres, sier hun til NRK.
I dag kommer fakkelstafetten til Paris. Idrettspresidenten ser for seg flere demonstrasjoner.
- Det blir nok ikke noe særlig mindre opptøyer der. Og når vi vet at den skal videre til San Fransisco, gir ikke det noen mindre gunn til bekymring.
Paule har bedt både IOK og den kinesiske OL-komiteen om å revurdere hele gjennomføringen av fakkelstafetten.
- Hvis vi skal få voldelige demonstrasjoner alle steder denne fakkelstafetten besøker i verden, er ikke det noe postitv.
- Hva har det å si for idretten?
- Det er synd, for de store idrettslige prestasjonene vi skal få se blir borte i politikken. Det er litt synd at idretten må være frontkjemper for problemstillingene.
- Viktig å kalle en spade for en spade
Styremedlem i IOK, Gerhard Heiberg, har tidligere pekt på at en ikke skal blande idrett og politikk. Protestene mot OL i Beijing viser noe annet, mener Tove Paule. Hun åpner for en eventuell boikott av åpningsseremonien i Beijing.
- Hvis det nå blir enda flere problemer, og enda flere europeiske land kommer på banen, kan det bli et sterkere initiativ i Norge for en boikott. Det er viktig nå at vi kaller en spade for en spade.