Hopp til innhold

Dette er CERN

Den europeiske forskningsorganisasjonen håper på et historisk gjennombrudd med det såkalte Big Bang-prosjektet.

CERN
Foto: CERN

CERN står for Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, og er en intereuropeisk organisasjon for forskning innen kjernefysikk, kjernekjemi og elementærpartikkelfysikk.

Dette betyr i et nøtteskall at forskerne studerer grunnleggende fysikk for å finne ut hva universet er laget av, og hvordan det fungerer.

Det er her det såkalte Big Bang-prosjektet kommer inn, et prosjekt som har tatt 20 år å utvikle. Den enorme partikkelakseleratoren LHC skal gjenskape The Big Bang for å finne ut hvordan universet har utivlet seg.

Les mer om LHC: Slik fungerer Big Bang-maskinen

Tilgjengelig for alle

Organisasjonen ble stiftet i 1952 etter initiativ fra UNESCO, som er FNs organisasjon for undervisning, vitenskap, kultur og kommunikasjon.

Målet var å støtte samarbeidet mellom de europeiske landene innen forskning ved å etablere et felles europeisk laboratorium. CERN-laboratoriet ligger på grensen mellom Frankrike og Sveits, utenfor Genéve.

Ved stiftelsen ble det lagt vekt på at resultatene ikke skulle utnyttes militært, og at informasjonen skulle være tilgjengelige for alle.

Finansieres av medlemslandene

De opprinnelige medlemslandene var: Belgia, Danmark, Frankrike, Hellas, Italia, Jugoslavia (trakk seg i 1961), Nederland, Norge, Storbritannia, Sveits, Sverige og Vest-Tyskland.

Etter hvert har Østerrike, Spania, Portugal, Finland, Polen, Slovakia, Tsjekkia, Ungarn og Bulgaria også blitt medlemmer.

Kontrollsenteret til CERN i Geneve i Sveits.

Kontrollsenteret til CERN i Sveits.

Foto: POOL / REUTERS

CERN finansieres av bidrag fra medlemslandene. Disse bidragene er justert i forhold til landets størrelse og økonomiske evne. Hvert medlemsland kan velge hvilke prosjekter de vil delta i.

Det årlige budsjettet i 2004 var på 630 millioner euro, og Norges andel er på cirka 2 prosent.

CERN er et av verdens største forskningssentre for partikkelfysikk, men har også forskningsmiljøer innen andre områder.

World wide grid

Flere nobelprisvinnere har arbeidet ved senteret, og et av CERNs største prosjekter var i sin tid verdensveven, eller world wide web.

Dette prosjektet kom i gang fordi man trengte rask flyt av informasjon, spesielt innen partikkelfysikk, mellom universiteter og institutter over hele verden.

I forbindelse med LHC har CERN etablert et såkalt verdensgitter, eller world wide grid. Dette systemet samordner ledig regnekapasitet på PC-er over Internett for å analysere enorme datamengder.

Slik skal beregningene spres til forskermiljøer over hele verden.

Se også: CERNs hjemmeside

The Big Bang gjenskapes i Cern (Foto:CERN)
Foto: CERN

SISTE NYTT

Siste nytt