NRK Meny
Normal

Dette bør du vite om du skal til Brussel

Er du i Brussel eller skal du reise dit? Dette bør du vite mens den belgiske hovedstaden er på tå hev etter terrorangrepene.

Terrorangrep i Belgia

TERRORANGREP: Flere titalls mennesker ble drept i eksplosjoner på den internasjonale flyplassen og en metrostasjon i Brussel. Minst ett av angrepene ble utløst av en selvmordsbomber. Her er det belgiske politiet i nærheten av metrostasjonen der det smalt.

Foto: NICOLAS MAETERLINCK / Afp/NTB Scanpix

Hovedflyplassen Zavantem i Brussel ser ut som en krigssone etter selvmordsangrepene tirsdag morgen.

En halv time senere var det en eksplosjon på metrostasjonen Maelbeek. Til sammen 34 personer er bekreftet drept i angrepene i EU-hovedstaden.

All aktivitet ved flyplassen innstilt, og alle innkommende fly er omdirigert til andre flyplasser. Trusselnivået er hevet til høyeste nivå i Brussel. Alle metrolinjer, busser og trikker i Brussel er stengt.

De fleste av oss vil heldigvis aldri havne i et terrorangrep. Det er likevel viktig å være godt forberedt – hvis det verste skulle skje. Hva bør du gjøre om du er i Brussel eller skal dit nå som byen er på tå hev etter terrorangrepene? Her har du noen opplysninger som vil hjelpe deg.

– Hold deg i ro der du er

– Flyplassen i Brussel er foreløpig stengt fram til klokken 6 i morgen tidlig. All flytrafikk er innstilt til og fra Brussel, men ellers går trafikken som normalt både innenlands og utenlands til og fra Oslo Lufthavn, opplyser Avinor.

Etter flere meldinger om hendelser, bes norske reisende om å holde seg i ro der de er.

– Unngå undergrunnsbanen og andre steder med mange mennesker. Følg med på nyhetene og informasjon fra lokale myndigheter, sier pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet (UD).

Er du i Brussel og trenger hjelp med noe og/eller et sted å overnatte? Under emneknaggene #IkWilHelpen og #openhouse på Twitter tilbyr belgiere hjelp og gratis overnatting til folk som trenger det.

Lokale medier melder også at mange drosjer i Brussel har kjørt gratis i timene etter angrepet.

Belgium Attacks

Hold deg oppdatert

Det anbefales også å følge UDs reiseråd. Et offisielt reiseråd er en advarsel mot å reise til et sted.

Her gir UD praktisk reiseinformasjon, opplysninger om sikkerhetsbildet i landet, reiseråd og informasjon om hva slags tjenester og bistand norske borgere kan forvente av utenrikstjenesten.

UD oppfordrer også nordmenn til å følge med på informasjonen fra belgiske myndigheter.

Følg også med på nettportalen Kriseinfo.no. Her publiseres bekreftet informasjon fra myndighetene før, under og etter kriser. Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som drifter nettportalen.

Laster Twitter-innhold

Gratis avbestilling

Brussels Airlines er et av flyselskapene som flyr til Brussel. Geert Sciot, pressesjef i Brussels Airlines, sier til Dinside at selskapet tilbyr gratis refusjon for passasjerer som ønsker å kansellere.

Brussels Airlines tilbyr også ombooking for alle passasjerer som er berørte i dag – og for alle passasjerer med reiseplaner inntil 28. mars.

– Vi ber alle våre passasjerer om å kontakte reisebyrået sitt eller Brussels Airlines på telefon 0032 723 23 62 for å booke om flyvningene sine. For refusjoner, ber vi passasjerene våre om å fylle ut følgende skjema eller kontakte sitt reisebyrå, skriver selskapet på sine nettsider.

Laster innhold, vennligst vent..

Reiseforsikring

Dersom du har en reiseforsikring, kan denne hjelpe deg om du allerede er i Belgia og vil hjem – eller om du har en flybillett til Brussel og ikke vil reise, skriver Din Side.

Både Arvid Steen, pressekontakt i Tryg forsikring og Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, sier til nettavisen at dette er noe reiseforsikringen i stor grad vil dekke.

Du kan få hjelp og få dekket kostnader både til en evakuering eller en tidligere retur fra Brussel – og du kan då dekket kostnader for en kansellering dersom du ikke ønsker å reise etter det som har skjedd.

Dersom du er i Norge og opprinnelig har flybilletter til destinasjonen i løpet av førstkommende uke, men ikke vil reise, kan du altså avbestille – og reiseforsikringen din vil dekke dette.

– Alle kostnader dekkes, de kan bare kontakte oss, så ordner vi det, sier Steen.

Mobilnettet sprengt

Ikke bruk telefon. Nettverket er sprengt, kunngjør det belgiske krisesenteret på Twitter.

I stedet blir folk bedt om å bruke nettbasert kommunikasjon, og belgiske teleselskaper har gjort tilgjengelig gratis nettoppkoblinger via hotspots. Alle Telenet Hotspots er gratis å bruke i Brussel, tvitrer CrisisCenter Belgium.

Samtidig opplyser Telenor at pårørende som ønsker å komme i kontakt med familie og venner som er i Belgia, kan nå ringe gratis.

Telenor opplyser på sin Twitterkonto at de nullpriser alle samtaler og tekstmeldinger til og fra Belgia. Dette får tilbakevirkende kraft fra midnatt tirsdag 22. mars.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt