Detroit begjærer seg konkurs

Byen Detroit i den amerikanske delstaten Michigan begjæres konkurs, melder amerikanske medier.

Detroit

Kevyn Orr administrerer Detroits katastrofale økonomi. Han så ingen annen utvei enn å slå byen konkurs. Her foran pressen i Detroit torsdag.

Foto: REBECCA COOK / Reuters

Storbyen Detroit ble torsdag den største byen i USAs historie som er slått konkurs.

Byens offentlige instutisjoner har simpelthen bukket under for den massive gjelden. Byen skylder ifølge Business Insider 20 milliarder dollar, rundt 130 milliarder kroner.

Finanskrisen er dermed langt fra over for «Motor City», som er kjent for å huse de største amerikanske bilprodusentene, blant andre GM, Ford og Chrysler.

Det skal nå tas stilling til om Detroit får statlig hjelp til å håndtere konkursen.

Byen ber om konkursbeskyttelse fordi det er klart at den økonomiske krisen ikke kan løses uten å ta i bruk slike virkemidler, skriver guvernør Rick Snyder i delstaten Michigan i et brev som er sendt til retten.

Prosessen vil trolig ta mellom 30 og 90 dager. Det må også avgjøres hvor mange kreditorer som kan få en del av de begrensede midlene. Ifølge begjæringen har Detroit mer enn 100.000 kreditorer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Et nedlagt sykehus i Detroit.

Et nedlagt sykehus i Detroit. Etter at over halvparten av befolkningen er blitt borte er behovet for sykehus og skoler redusert tilsvarende.

Foto: J.D. Pooley/Getty Images/ / AFP

– Eneste mulighet

Tidligere i år slo Snyder fast at Detroit var i en økonomisk krise og uten en plan for forbedring. Kevyn Orr, en konkursekspert ble hyret av Michigan i mars for å lede Detroit ut av krisen, skriver nyhetsbyrået AP.

– Til tross for Orrs beste innsats, har han ikke vært i stand til å lage en restruktureringsplan med Detroits kreditorer.

– Jeg sier meg derfor enig i at den eneste mulige veien til et stabilt og solid Detroit er å begjære byen konkurs, skriver Snyder i brevet.

Det hvite hus opplyser at president Barack Obama og hans rådgivere følger nøye med på situasjonen i Detroit, melder nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Detroit

I 1950 hadde bilbyen 1, 8 millioner innbyggere, i dag er tallene halvert.

Foto: Paul Sancya / Ap

33 byer konkurs siden 2010

USA har opplevd 33 kommunale konkurser siden 2010. Detroit er nå nummer 34 på listen, og helt klart den største byen som er erklært konkurs.

I 1950 hadde bilbyen 1, 8 millioner innbyggere og var USAs tredje største, bare bak New York og Chicago. I dag er det tallet godt under halvparten, og holder seg så vidt inne blant de 20 største byene i USA.

I 1960 hadde Detroit den høyeste gjennomsnittslønnen per innbygger av alle de amerikanske byene.

Detroit har vært truet av konkurs lenge. Hele forstader og mange hus har derfor blitt revet. Store områder ligger øde, med tomme, ramponerte og utbrente hus.

Hus rives i Detroit

Myndighetene i Detroit river hus i byen for å bruke de tidligere bebodde områdene til blant annet jordbruk.

Foto: Rebecca Cook / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt