NRK Meny
Normal

Det har bli verre å leve i Paris

På Economists 2016-liste over de beste og verste byene å leve i, er Paris blant de ti der levevilkårene har forverret seg mest de siste fem årene. I Harare og Teheran har befolkningen fått det bedre.

Politi ved Eiffeltårnet

Paris har vært en urolig hovedstad de siste par årene. Her patruljerte politiet ved Eiffeltårnet da det var uroligheter under fotball-EM i juli.

Foto: Francois Mori / Ap

Borgerkrig og terrortrusler er blant faktorene The Economist tar med i vurderingen når de lager en oversikt over levevilkårene i verdens byer.

Mens Damaskus er den byen der levevilkårene har forverret seg mest, gjør terrortrusselen og usikkerheten i Paris at den europeiske storbyen er nummer åtte på lista over byene som har forverret seg mest siden 2011.

På tå hev i Paris

Benjamin, Paris

– Hver gang jeg tar metroen tenker jeg på at et nytt angrep kan komme, sa Benjamin da NRK møtte ham i juni.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Den opplevelsen bekreftet folk i den franske hovedstaden da NRK vandret i nabolaget ved Place de la Republique i slutten av mai.

Vi lurer på når det kommer til å smelle neste gang, sa 30 år gamle Benjamin, som mente folk er blitt mer på vakt og forsiktige etter angrepene i byen.

Også i noen amerikanske byer har livskvaliteten sunket, heter det i rapporten. På denne listen finner vi blant annet Detroit. Årsaken er blant annet uroligheter etter drap på den svarte befolkningen, enten av politi eller på grunn av gatevold.

I undersøkelsen har man blant annet vurdert kriminalitet, terrortrussel og helsetilbudet i byene. Miljø og graden av korrupsjon er også noen av faktorene som har vært tatt med i betraktningen.

I den andre enden av skalaen finner vi iranske Teheran, som sammen med blant annet Harare i Zimbabwe er blant byene som har forbedret seg mest de siste fem årene.

Harare

Livet i Harare har blitt bedre, skriver The Economist. Her en kvinne som er ute og går i byens forretningsstrøk.

Foto: PHILIMON BULAWAYO / Reuters

Best i Melbourne og Wien

Melbourne i Australia er nok en gang rangert som verdens beste by å bo i, like foran Wien i Østerrike. Den eneste nordiske byen på topp ti er finske Helsinki.

Verst er det i Syria, Libya og Nigeria. Byene Damaskus, Tripoli og Lagos anses som byene med verst levevilkår blant de 140 byene som er vurdert.

Et fellestrekk for disse tre byene er at de trues av ytterliggående militante grupper. Mens den IS nærmer seg Tripoli og Damaskus, trues fortsatt Lagos av Boko Haram.

Kiev er Europas eneste representant på verstinglisten, og er fortsatt i oppbyggingsfasen etter revolusjonen i 2014.

Oslo blir ikke nevnt i artikkelen.

Demonstrasjon Kiev

Slektinger av krigsfanger demonstrerte i Kiev tidligere denne måneden. De krever ukrainske fanger satt fri fra russiske fengsler.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt