Hopp til innhold

Det er mye som går framover her i verden

Flere barn får skolegang, færre dør av sykdommer og flere kommer seg ut av fattigdom. Nyhetene er ofte fulle av krig, død og terror, men her er noe av det som går bra her i verden.

Skolejenter i Somalia spiller fotball

Antall barn som ikke går på skole er nesten halvert de siste femten årene. Her spiller somaliske skolejenter fotball i et friminutt.

Foto: MOHAMED ABDIWAHAB / Afp

Overskriftene roper ofte mot oss i avisene og TV-sendingene.

Men verden er da ikke bare et forferdelig sted? Urix har sett etter hva som faktisk går i en positiv retning. Du kan se sendingen her.

Lista over positiv utvikling i verden ser du lenger ned i saken.

Mange tror det står dårligere til

Direktør Ola Rosling i Gapminder Foundation

SKYLDER PÅ MEDIA: Ola Rosling er statistiker og direktør for Gapminder Foundation, som jobber for å få folk til å skjønne at verden går i riktig retning

Foto: NRK

I Stockholm sitter statistiker Ola Rosling. Han er direktør for Gapminder Foundation, en uavhengig svensk stiftelse som han har grunnlagt sammen med faren sin, professor Hans Rosling.

Gjennom statistikk og fakta vil de vise at verden går framover, og at veldig mye er bedre enn folk faktisk tror.

Ola Rosling gir mediene skylden.

– Folk ser verden gjennom nyhetene. Og nyheter «må» være spennende og interessante, som katastrofer og krig. Så da tror folk at det er katastrofer og krig i det meste av verden, sier han til NRK.

Rosling mener derfor at vi heller må se på statistikk og fakta enn nyheter, når vi skal se på hvordan verden utvikler seg.

– Dersom vi for eksempel ser på hvor mange jenter som faktisk går på skole nå, sammenlignet med før, ser vi at verden er et bedre sted.

Mindre barnearbeid, mer skolegang

Antall barnearbeidere er redusert fra 246 millioner i år 2000 til 168 millioner i dag. Det viser ferske tall fra den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO.

Og mens 99,8 millioner ikke fikk grunnleggende skolegang i år 2000, var det 57,8 millioner som sto utenfor skoleportene i 2012. Antallet barn som ikke går på skole er nesten halvert i løpet av de siste femten årene. Men selv om utviklingen går riktig vei viser oversikten fra Unicef at hvis den fortsetter i dette tempoet, vil det gå 200 år før alle barn får skolegang.

Fire barn skriver i skolebøker på en skole i byen Islamabad i Pakistan. De sitter samlet, en av jentene har blyanten i munnen og blikket vendt mot kamera.

Pakistanske skolebarn på en provisorisk skole i slummen i Islamabad.

Foto: B.K. Bangash / Ap

Færre barn dør og vi blir eldre

En eldre mann på gata i Kabul

Gjennomsnittsalderen i Afghanistan har steget med nesten 30 år fra 1960.

Foto: Aref Karimi / Afp

Fra 1990 til 2015 ble barnedødeligheten mer enn halvert, melder FN.

Mens det i 1990 døde 12,7 millioner barn under fem år, var tallet for 2015 seks millioner. Og vi lever lengre. Selv i et land som Afghanistan er utviklingen positiv. Gjennomsnittlig levealder der i 1960 var 32 år, i 2014 var den steget til 60, viser en oversikt fra Verdensbanken.

WHO melder at siden år 2000 har levealderen på verdensbasis steget med fem år.

– Det er mange flere jenter og kvinner som får utdanning nå, og dermed lever vi lenger også, sier Hans Rosling.

Han forklarere det slik:

– Når kvinner får utdanning fører det ofte til at de føder færre barn. Når man får færre barn, klarer foreldre ofte å fø de barna man har, dermed får de et godt grunnlag for å vokse opp og få et godt liv. Den utviklen holder på å skje i Afrika nå, akkurat som den gjorde i Asia for femti år siden. Men det går litt sakte, så det er vanskelig å rapportere om det i nyhetene.

Færre får farlige sykdommer

Det er færre som smittes av Aids og det er færre som dør av sykdommen. Fra år 2000 til 2015 ble antall Hiv-tilfeller redusert med 35 prosent, melder FN.

Et land som Uganda har redusert hiv og Aids kraftig.

Det er også færre og færre som blir smittet av tuberkulose og polio er så å si utryddet.

Her er noe av det som går bra her i verden

Bekjemper malaria

Verdens helseorganisasjon har erklært at Sri Lanka nå er fri for malaria. De siste tre og et halvt årene er ingen tilfeller av sykdommen registrert.

– På 50-tallet var dette et av landene i verden som var mest herjet av sykdommen og nå er den fjernet. Det viser at store fremskritt skjer når man jobber målrettet, sier regiondirektør Poonam Khetrapal Singh i WHO.

Sprayer mot mygg i Sør-Korea

En frivillig sprayer insektmiddel for å drepe malariamygg i Sør-Korea.

Foto: DITA ALANGKARA / Ap

Helsemyndighetene i Sri Lanka innså at det ikke var mulig å bli kvitt myggen som bærer med seg sykdommen. I stedet ble mobile klinikker satt opp de hardest rammede områdene slik at de som var blitt smittet fikk en tidlig diagnose og rask behandling, skriver The Guardian.

Sykdommen tar rundt 400.000 liv i året, men nå håper 30 andre land å følge etter Sri Lanka. Ifølge WHO er de neste landene som trolig klarer å "utrydde" sykdommen blant andre Kina, Malaysia, Sør-Korea og Saudi-Arabia.

Gapet mellom rike og fattige land minsker

Turister i Zhangjiajie, Hunanprovinsen

Kineserne er blitt rikere og mange drar på ferie – ikke minst i eget land. Her fra Zhangjiajie i Hunan-provinsen

Foto: CHINA STRINGER NETWORK / Reuters

I 2013 levde 10,7 prosent av befolkningen i verden i ekstrem fattigdom, med mindre enn 1,9 dollar å leve for om dagen. I 1999 var andelen på 29 prosent, viser tall fra Verdensbanken.

Utviklingen har vært ujevn, viser oversikten. I Asia har fremskrittene vært størst. De siste 25 årene har Kina løftet hele 500 millioner mennesker ut av fattigdommen og fremgangen har også vært stor i Indonesia og India.

Stanser barneekteskap

Tanzania og Gambia er to afrikanske land som har gjort det ulovlig å inngå barneekteskap.

I Tanzania kan man nå bli dømt til 30 års fengsel dersom man gifter seg med et barn. Der er minstealderen for at jenter kan gifte seg er hevet til 18 år mot tidligere 14 år.

I Gambia er straffen for å gifte seg med en jente under 18 år, er 20 års fengsel.

Teknologien gir utvikling og arbeid

Mogadishu i Somalia

En kvinne i Somalia snakker i telefonen utenfor hjemmet sitt i Mogadishu.

Foto: FEISAL OMAR / REUTERS

De siste årene har salget av mobiltelefoner eksplodert. I de afrikanske landene Kenya, Uganda, Tanzania og Ghana eide én av ti personer en mobil i 2002. Nå er det blitt allemannseie, melder Pew Reasearch center.

På et kontinent der telefonlinjer er dårlig utbygd, har dette hatt stor betydning. Telefonen blir også brukt til å betale med – og for dem med tilgang til internett har informasjonstilfanget eksplodert.

I Marokko bygges nå verdens største solkraftverk ut. Det skal gi strøm til 1,1 millioner hjem. Utbyggerne har planer om flere større anlegg i framtiden, både i Marokko og i andre land i Afrika.

Vil endre virkelighetsbildet til folk

I Stockholm jobber Ola Rosling og Gapminder Foundation med å endre virkelighetsoppfatningen til folk. Samtidig som de vil finne ut om folk flest er klar over hvordan verden utvikler seg.

– Derfor stiller vi spørsmål til allmennheten, for å få vite hva de tror og vet om hvordan det står til i verden.

Rosling har stilt nordmenn spørsmålet om utviklingen av verdens fattigdom.

– Vi spurte: «Tror du prosentandelen folk som lever i ekstrem fattigdom har blitt doblet, er konstant eller blitt halvert sammenlignet med for 20 år siden?»

Det riktige svaret, selv om tallene ikke er helt nøyaktige, er at prosentandelen er halvert.

– Men det var det bare 17 prosent av nordmennene som trodde. De andre trodde at fattigdommen var den samme, eller at den hadde økt.

– Og det er jo ikke så rart, for det er det vi ser på nyhetene, sier Rosling.

SISTE NYTT

Siste nytt