NRK Meny
Normal

Glad over at Tanzania forbyr barneekteskap

Tanzanias høyesterett har innført et forbud mot barneekteskap, og minstealderen for at jenter kan gifte seg er hevet til 18 år mot tidligere 14 år. Blant masaiene er barneekteskap veldig vanlig, og tidligere styreleder av Mama Sara Education Foundation Ragnhild Nystad er glad over forbudet, men tror ikke at loven i seg selv løser noen problemer alene.

Ragnhild Nystad hos masaier i 2011

Ragnhild Nystad har vært engasjert i bistandsorganisasjonen Mama Sara Education Foundation over lengre tid. Her er hun i Tanzania i 2011.

Foto: NRK

Aldersgrensen for gutter var 18 år, men jenter kunne bli gift ved 14 års alder med foreldrenes godkjennelse. I Tanzania er 37 prosent av jenter under 18 år gift.

– Må også avskaffe fattigdom

Bistandsorganisasjonen Mama Sara Education Foundation har bygget og driver skoler som gir masaibarn og -ungdom i Nord-Tanzania muligheten til å ta utdannelse. Organisasjonen har også hatt prosjekter som blant annet skal forebygge tvangsgiftemål av unge kvinner blant masaifolket. For den tidligere styrelederen Ragnhild Nystad er det gode nyheter at Tanzania forbyr barneekteskap.

Ragnhild Lydia Nystad

Ragnhild Nystad

Foto: NRK

– Jeg synes det er veldig bra. Tanzania er en av de statene som har høyest andel av barneekteskap. Samtidig må jeg si at loven i seg selv ikke løser noen problemer alene. Man må avskaffe fattigdommen og legge praktiske forhold til rette slik at jenter kan gå på skole og tar utdanning. Man må også gi massiv informasjon til befolkning om helse og velferd når det gjelder barneekteskap og omskjæring.

Jentebarn giftes bort mot kyr

Blant masaiene er barneekteskap veldig vanlig.

– Unge jenter giftes bort så snart de er gifteklare. Det synes jeg er trist. Mange ganger blir disse unge jentene også giftet bort til eldre menn. Som regel blir de kone nummer to, tre, fire eller til og med fem. Masaiene praktiserer jo flerkoneri, forteller Nystad.

Ragnhild Nystad på besøk hos masaier i 2011

Ragnhild Nystad ved Mama Saras skoleåpning i Loliondo, Tanzania, i 2011.

Foto: NRK

Grunnlegger av Mama Sara Education Foundation Gunhild Berit Sara Buljo har måttet kjempe mot barneekteskap helt siden hun startet sitt engasjement i Tanzania.

Buljo har tidligere fortalt NRK om en 13-åring, som hadde blitt tildelt fadder fra Kautokeino, og som ble tvangsgiftet. Hun kom akkurat for sent til å redde denne jenta.

– I den gamle masai-kulturen er det slik at et jentebarn er salgsvare. Gifter man bort jentebarn, så er det gjerne i bytte mot kyr, som jentebarnets far får i motbytte. Hvis jenta i tillegg har noen år på grunnskolen og har lært litt, så kan man kreve enda flere kyr i motbytte, fortalte Buljo for noen år siden.

– Må følge opp med bøter

Nystad sier at hun har sett en bedring i holdningene til barneekteskap siden hun begynte sitt engasjement i Mama Sara Education Foundation.

– Jeg vet ikke om man kan kalle det en stor endring, men vi ser at det er en bevegelse i folket. Jenter har begynt å nekte å giftes bort. Jeg vet tilfeller hvor jenter begynner i jobb for å kunne livberge seg.

– Tror du at det vil nytte å forby barneekteskap?

– Lover i seg selv nytter ikke, hvis ikke folk følger dem. Derfor må det settes informasjonskampanjer og det må kraftige bøter eller reaksjoner til overfor folk som gifter bort barn. Myndighetene kan i alle fall ikke bare la slikt gå når sånt avdekkes, sier Nystad.