Hopp til innhold

Verdens største solkraftverk skal gi strøm til 1,1 millioner hjem

MAROKKO (NRK): På ørkenmattene sør for Atlasfjellene i Marokko ligger solkraftverket som skal gi strøm til over en million hjem. Verdensbanken ser et stort potensial for solkraft i Afrika.

Solenergikraftverket Noor-O

FRA LUFTA: Et enormt solenergianlegg er under oppbygging her i Sahara-ørkenen. Kraftverket skal kutte Marokkos utslipp av CO2 med 760.000 tonn i året.

Foto: Eivind Molde / NRK

CO₂ i atmosfæren
417.2 ppm
1,5-gradersmålet
+1.01°C
Les mer  om klima

Landskapet i Saharaørkenen ligner på keramikk. Etter hvert som man kjører nordover i ørkenen fra byen Ouarzazate, ser man konturene av det som snart er verdens største solkraftverk.

Det rager ikke høyt over terrenget, men ligger skulder mot skulder så langt øyet kan se. Dimensjonene er vanskelig å forestille seg – området er like stort som 200 fotballbaner.

Sollyset i Sahara skal møte etterspørselen etter fornybar energi og gi strøm til 1,1 millioner husstander når det står ferdig utbygd i 2018. Av en populasjon på 34 millioner mennesker i Marokko, forsyner dette bare en brøkdel. Men det er en start ambisjonene er høye.

Innen 2030 ønsker vertslandet for klimaforhandlingene, Marokko, å forsyne 52 prosent av befolkningen med fornybar energi. Grunnleggerne bak har planer om flere større anlegg i framtiden, både i Marokko og i andre land i Afrika.

Verdens største solkraftverk skal gi strøm til 1,1 millioner hjem

SE TV-REPORTASJEN: Første del av anlegget ble åpnet i februar. Det er like stort som 200 fotballbaner. Men dette er bare starten.

Prestisjeprosjekt

– Vi tar den globale oppvarmingen på alvor. Marokko har engasjert seg ved å lage en strategiplan for behovet for ren energi i regionen, sier ingeniør ved anlegget, Abderrazak El Amcani.

Sollyset som treffer de blanke flatene, skal gi en produksjonskapasitet på 560 Megawatt. Alt må derfor være skinnende blankt her, og vedlikeholdet krever mye arbeid. Abderrazak El Amcani anslår at rundt 2000 personer er direkte eller indirekte involvert i prosjektet.

Når sollyset treffer speilene i solsøylene, varmes en væske opp til 400 grader. Dampen som oppstår fra væsken, setter turbiner i gang, som generer strøm.

Solenergikraftverket Noor-O

LYS; Prosjektet, som har kostet 34 milliarder kroner, går under navnet Noor 1. Noor betyr lys på arabisk.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Investerer 300 millioner dollar

Abderrazak El Amcani

Ingeniør ved anlegget, Abderrazak El Amcani.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Grønn energi er et tema som dominerer i Marokko akkurat nå.

– Vi har så mange dager med solskinn hver dag i mange deler av Afrika. Vi har et stort potensial, men uheldigvis har vi bare utnyttet små deler av det, sier Linus Mofor, seniorekspert ved FNs økonomiske kommisjon for Afrika til NRK.

Verdensbanken vil satse på utbygging av solenergianlegg i Afrika.

– Vi vil satse fordi vi vet teknologien er lovende, og at potensialet er enormt, sier Marie Francoise Marie-Nelly, områdedirektør i Verdensbanken.

Verdensbanken, som er en del av FN, mener at opp mot 11 prosent av verdens kraftproduksjon kan komme fra slike kraftverk i 2050, skriver Verdensbanken i sin omtale av prosjektet.

Prosjektet skal ha kostet 34 millarder kroner. Den afrikanske utviklingsbanken EU-kommisjonen er blant pengehjelperne som har kommet på banen.

Solenergikraftverket Noor-O

UT MED FOSSILT BRENSEL: Plasseringen av anlegget i Marokko ble valgt fordi det i tillegg til de naturlige forutsetningene for solenergi også kunne tilby politisk stabilitet og et ønske om å fase ut fossile subsidier.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

– Det var ingenting her før

Før utbyggingen startet for fullt lå stedet ganske øde, ifølge Abderrazak El Amcani.

– Det var ingenting eller svært lite her før vi begynte å bygge. Det var noe jordbruk og gruvearbeid i området, men det var ingen industriell aktivitet. Utviklingen av dette prosjektet er en mulighet for oss, for folk her, men også for Marokko. Stedet har skapt arbeidsplasser og en økonomisk dynamikk, sier han.

Ett av målene med anlegget er å redusere bruk av fossilt brensel.

Motstandere av anlegget frykter at det vil kreve kjølevann fra et damanlegg i nærheten, i en tid da området opplever langvarig tørke.

– Det har vært noen protester, sier El Amcani.

Solenergianlegg

Kraftverket skal kutte Marokkos utslipp av CO2 med 760.000 tonn per år når det står ferdig fra neste år.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

– Nå må vi ta avgjørelser

Kongen av Marokko

Kong Mohammed VI av Marokko blir hyllet ved inngangen til solenergianlegget. Han åpnet parken i februar i år.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Ifølgr Linus Mofor må det nå tas viktige avgjørelser for Afrika og fornybar energi.

Solteknologien har vært veldig treg, men de er på vei i Nord-afrika, Egypt og Nigeria, sier han.

– Nå må vi ha avgjørelser på teknologi, finansiering og på kapasietet. Dette er ingrediensene til å få Afrika til å bevege seg framover og utforske fornybar energi og satsning på solkraft, sier Mofor.

SISTE NYTT

Siste nytt