Hopp til innhold

Denne superstormen er så stor at den kunne slukt jorda. I dag kom nærbildene

Romsonden «Juno» har levert de aller første bildene fra nærmøtet med den mystiske røde flekken, noe forskere håper kan løse mange av gåtene på kjempeplaneten Jupiter.

Juno

NASA-sonden «Juno» har vært tett på Jupiters superstorm og levert de aller første ordentlig nærbildene. Bildene er ikke fullstendig behandlet og det er ventet at detaljnivået vil øke dramatisk i dagene som kommer.

Foto: NASA / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Seán Dora

Uværet som utgjør den gigantiske røde flekken på gassplaneten Jupiter kan ha rast i over 350 år, og har fått astronomer til å klø seg i hodet i lang tid.

NASA

Jordkloden får komfortabelt plass inni den karakteristiske røde flekken på Jupiter.

Stormen er rød, voldsom og stor nok til at hele jordkloden ville fått plass inni. Utover dette er den omsluttet av gåtefulle skyer og en bokstavelig tåke av mystikk.

Nå håper forskere at NASA-sonden «Juno», som mandag fløy over flekken i en høyde på bare 9000 kilometer, kan bidra til å besvare mange av spørsmålene rundt fenomenet.

I dag kom de første nærbildene. Oppløsningen til råbildene foreløpig relativt lav, men de kommer til å vise flekken i enestående detalj når de er fullt ut ferdigbehandlet.

– Nå får vi endelig se hvordan denne stormen ser ut på kloss hold, sier sjefforsker Scott Bolton i Juno-teamet i en uttalelse.

NASA legger ut de råfilene etter hvert som de tikker ned fra sonden, og oppfordrer folk til å selv prøve seg på den kompliserte bildebehandlingen.

(Artikkelen fortsetter etter bildene)

Juno
Foto: NASA / Tatsuo-36 / MSSS/ TSMITH / Amadeo Bellotti
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Ser gjennom skyene

Ifølge NASA blåser uværsvindene opp mot 650 kilometer i timen, altså mer enn det dobbelte av de kraftigste orkanene registrert på jorda.

Men hvor får den energien fra? Hva driver den? Hvordan kan den rase i flere hundre år, og hva foregår egentlig der nede i dypet? Og ikke minst: Hvorfor er den rød?

Dette er noen av spørsmålene «Juno» kan bidra til å besvare ved hjelp av instrumenter som kan observere gjennom det tette skylaget.

Juno jupiter

«Juno» passerte Den store røde flekken på mandag (illustrasjon).

Foto: NASA / JPL / Björn Jónsson / Seán Doran / ILLUSTRASJON

– Det vitenskapelige utstyret om bord vil hjelpe oss forstå hvordan uværet fungerer, og hva som gjør det så spesielt, sier Bolton.

«Juno» la seg i bane rundt Jupiter i juli i fjor, og har så langt tilbakelagt ca. 115 milliarder kilometer over gassgiganten.

Omløpsbanen bringer den i perioder svært nær gassballen, noe som kan gi verdifull informasjon om atmosfæren, den indre strukturen og forhistorien til solsystemets største planet. Etter planen skal sonden jobbe med dette til minst februar 2018.

Juno

I tillegg til verdifulle observasjoner, leverer «Juno» fantastiske bilder av solsystemets desidert største planet.

Foto: Handout / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt