Hopp til innhold

Romsonden Juno klarte bråbremsen inn mot Jupiter

Romsonden Juno klarte tidlig tirsdag morgen å komme inn i bane rundt kjempeplaneten Jupiter etter en kritisk oppbremsing.

Modell av romsonden Juno

JUPITER-REISE: Romsonden Juno har vært på vei mot kjempeplaneten Jupiter siden 2011, og er beregnet å komme fram tirsdag. Bildet viser en modell av Juno i størrelse 1:5.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Juno startet sin reise fra Cape Canaveral mot den største planeten i vårt solsystem 5. august 2011. Lyset bruker 39 minutter og 50 sekunder på turen. Juno har brukt nesten fem år, men tidlig tirsdag morgen norsk tid var den ved reisens mål.

Det kritiske punktet på reisen var nedbremsingen som måtte til for at sonden skulle fanges opp i Jupiters tyngdefelt og kunne gå inn i en kontrollert bane rundt planeten. Før bremsemotorene ble slått på tirsdag morgen, hadde sonden en fart på 58 kilometer i sekundet. Det tilsvarer en fart på 250 000 km i timen.

Kritisk fase

Rett før klokka 6 norsk tid meldte Nasa at oppbremsingen hadde vært vellykket, og at Juno var i bane rundt Jupiter. Fartsreduksjonen skjedde ved at Juno fyrte av sin hovedrakett i 35 minutter, noe som var ansett å være en kritisk fase.

Laster Twitter-innhold

I bakkekontrollen i Pasadena i California sitter blant andre Nick Lam som overvåker alle detaljer ved innflyvningen.

Nick Lam jobber i Nasa i Pasadena og overvåker Junos innflyvning mot Jupiter

PASSER PÅ: Nick Lam overvåker Junos innflyvning mot Jupiter fra Nasas anlegg i Pasadena i California.

Foto: Richard Vogel / Ap

Ønsker svar

Juno er drevet av solceller, og er det romfartøyet som har kommet nærmest Jupiter hvor den skal ta høyoppløselige bilder av planeten fram til 2018. Tirsdag morgen begynte den første runden som er beregnet på ta 53,5 dager.

Juno og Jupiter

Jupiter har karakteristiske lyse og mørke bånd som skjuler mange hemmeligheter. Håpet er at Juno skal oppklare flere av dem.

Foto: NASA

Forskerne håper at Juno skal gi oss kunnskap om blant annet hvor mye vann det er i atmosfæren og hvorvidt Jupiter har en kjerne av fast stoff. I tillegg håper de å lære mer om Jupiters gravitasjonsfelt og magnetfelt.

Et sentralt spørsmål er hvor dypt ned de lyse og mørke båndene rundt Jupiter strekker seg.

Juno er ubemannet, men har tre legofigurer i aluminium om bord.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt