NRK Meny
Normal

Det første bildet fra Juno

Et romfartøy fra Nasa har sendt tilbake sine første bilder fra Jupiter. Målet er å gi ny kunnskap om den største planeten i solstystemet vårt.

Journey to Jupiter

Det første bildet sendt fra romsonden Juno.

Foto: Juno / Ap

Bildet ble tatt lørdag og viser Jupiter omgitt av tre av sine fire største måner. Reisen til romsonden, Juno har vært på nesten tre milliarder kilometer for å komme fram til solsystemets største planet.

Juno er drevet av solceller, og er det romfartøyet som har kommet nærmest Jupiter hvor den skal ta høyoppløselige bilder av planeten fram til 2018.

Ny kunnskap

– Det er ventet at vidvinkelkameraet Juno er utstyrt med vil ta kvelden etter omtrent sju av 33 planlagte runder rundt Jupiter, har astrofysiker Jan-Erik Ovaldsen tidligere uttalt til NRK.no.

SPACE-JUPITER

Juno ble sendt opp i 2011 og har nå nådd Jupiter.

Foto: HANDOUT / Reuters

Forskerne håper at Juno skal gi oss kunnskap om blant annet hvor mye vann det er i atmosfæren og hvorvidt Jupiter har en kjerne av fast stoff. I tillegg håper de å lære mer om Jupiters gravitasjonsfelt og magnetfelt. Et sentralt spørsmål er hvor dypt ned de lyse og mørke båndene rundt Jupiter strekker seg.

Bildet

Juno befinner seg på nærmere fem millioner kilometers avstand fra planeten, likevel er flere detaljer synlige på bildet, blant annet Den store røde flekken, et stormsystem som har vart i minst 200 år. Flekken er dobbelt så stor som Jorda, noe som gjør den godt synlig herfra, selv gjennom et nokså lite teleskop.

Oppgaver

Juno gikk inn i bane rundt Jupiter i forrige uke etter en fem år lang reise fra jorden. De neste 20 månedene er planen å observere gigantplanetens poler, atmosfære og indre.

– Gasskjempen har et svært sterkt magnetfelt og omgis av ekstremt sterke strålingsbelter. Sondens datamaskiner og elektronikk er derfor plassert i et eget titanhvelv. Vi får håpe veggene er tykke nok, sier astrofysikeren.

TOPSHOT-US-SPACE-NASA-JUPITER

Rick Nybakken, som leder romprosjektet jublet da Juno gikk inn i bane rundt Jupiter 4. juli 2016.

Foto: RINGO CHIU / Afp

Dyrt prosjekt

Prosjektet har kostet 1.13 milliarder dollar og skal bryte flere barrierer. Nasas skryteliste om Juno er omfattende. Blant annet er Juno det solcelledrevne romfartøyet som har vært lengst unna Jorda. ​ romsonden som har vært nærmest Jupiter. Juno blir det romfartøyet som går inn i bane rundt en planet i høyest hastighet – 58 kilometer i sekundet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt