Den siste desperate IS-kampen: – Kvinner og barn er levende skjold

Ingen sivile skal ha kommet ut av det omringede IS-området i Syria de siste to dagene. Styrkene som angriper IS mener hundrevis av kvinner og barn blir holdt som levende skjold.

Ung jente som har greid å flykte over frontlinjen i Syria

GREIDE Å UNNSLIPPE: Hun er blant de sivile som har kommet seg vekk fra IS-området. Hvor mange andre kvinner og barn som er igjen, er ukjent.

Foto: FADEL SENNA / AFP

Den USA-støttede kurdisk militsen Syrian Democratic Forces, SDF, har fullstendig omringet det lille området IS fortsatt kontrollerer i Syria. Den planlagte sluttkampen er satt på pause.

– Vi kan frigjøre området på én dag, men det er sivile der. Vi kan ikke skade dem, sier SDF-krigeren Hamza til AP.

I går ble det først meldt av SOHR at kampen var over, men det ble senere avvist av Reuters.

Området IS kontrollerer er på omtrent en halv kvadratkilometer. De skal ha gravd ut mange tunneler der det er antatt at flere hundre sivile oppholder seg.

SDF-talsmannen Mustafa Bali sier til AFP at så mange som 2000 sivile kan være igjen i området.

– Vi arbeider for å få dem ut, men IS har blokkert alle veier ut av området, sier Bali.

Militssoldat fra kurdiske SDF

VENTER PÅ SLUTTKAMPEN: En militssoldat fra SDF. Før de var klar over at de fortsatt var mange sivile igjen på den andre siden av frontlinjen, trodde de at kampen vill være over på ett døgn. Nå har de fortsatt en vanskelig jobb å gjøre.

Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

– Dreper for å skremme andre

De siste sivile som kom over frontlinjen, krysset for to dager siden, skriver AFP.

Amerikanerne støtter militsen med blant annet tung våpenkraft og angrepsfly. Talsmannen for de amerikanske styrkene sier IS nå bruker skremselstaktikk.

– Sivile som har greid å rømme forteller at IS bruker dem som levende skjold, sier den amerikanske talsmannen Sean Ryan til AFP.

– De sier at IS dreper uskyldige sivile for å skremme de andre fra å forsøke å komme seg unna, fortsetter Ryan.

Familiemedlemmer til IS krigere

DE SISTE SOM KOM UT: I de to siste dagene har det ikke krysset noen sivile over frontlinjen. Disse familiemedlemmene til IS-krigere var blant de siste.

Foto: FADEL SENNA / AFP

Familiemedlemmer

I gruppene av sivile som har forlatt området, er det mange familiemedlemmer til IS-krigere. Det er ikke klart om andre familiemedlemmer har bestemt seg for å være igjen i området frivillig. SDF sier at det blant de sivile også var IS-krigere som forsøkte å unnslippe.

AP skriver at det kan befinne seg høytstående ledere blant de gjenværende ekstremistene, og at de kan ha tatt gisler. Onsdag sa SDF at det for det meste var fremmedkrigere igjen i området.

– De er profesjonelle. De har mye erfaring fra flere kriger, sa talsmann Bali.

IS-kriger i Raqqa i 2014

KALIFATET ER KNUST: Bildet er fra IS-hovedstaden Raqqa i 2014. Den ekstreme organisasjonen kontrollerte da store områder i Syria og Irak. Alt dette er nå tatt fra dem, men de er fortsatt farlige.

Foto: STRINGER / Reuters

Advarer om framtiden

Selv om den aller siste biten av det en gang så store «Kalifatet» nå står for fall, så betyr det ikke at faren fra IS nødvendigvis er over. I løpet av den siste tiden har det vært flere terrorangrep i Syria. SDF sier disse angrepene er gjennomført av såkalte «sovende IS-celler».

Fredag sa sjefen for US Central Command, general Joseph Votel, at slutten på kalifatet vil føre til et mer spredd IS, som er vanskelig å oppdage, og som vil føre geriljakrig.

I går advarte vår egen statsminister Erna Solberg om at IS fortsatt vil være farlig i framtiden.

– Man må huske at IS også blander seg med lokalbefolkningen. De har massevis av folk og mennesker som er deres, og som er i stand til å gjøre handlinger, sa Solberg.

SISTE NYTT

Siste nytt