Hopp til innhold

Journalist på Filippinene kan få seks års fengsel

Maria Ressa har skrevet kritisk om president Rodrigo Duterte. Hun mener dommen er et forsøk på å skremme journalister til taushet.

Maria Ressa

Maria Ressa eskortert av politi i mars i fjor da hun ble løslatt mot kausjon.

Foto: ELOISA LOPEZ

Maria Ressa er kjent skyldig i å ha ærekrenket en forretningsmann, men saken ses også som en prøvestein for pressefriheten i Filippinene.

Ressas nettavis Rappler har satt kritisk søkelys på president Rodrigo Duterte og hans såkalte «krig mot narkotika».

Den har gitt politiet vide fullmakter til å drepe personer som de tror har forbindelser til narkotikatrafikk.

President Duterte har flere ganger nektet Rapplers journalister adgang til arrangementer og har forbudt offentlig ansatte å snakke med nyhetstjenesten.

Maria Ressa, Executive Editor and CEO of Philippine news website Rappler

Maria Ressa straks etter at dommen mot henne ble forkynt i Manila mandag.

Foto: ELOISA LOPEZ

– Viktig for folks rettigheter

Rappler har i flere år blitt angrepet i sosiale medier, mottatt trusler og blitt utsatt for harde verbale angrep fra president Duterte selv.

Mandag ble Ressa kjent skyldig i ærekrenkelser i en artikkel fra 2012 om en forretningsmann. Den var skrevet av journalisten Reynaldo Santos Jr. og publisert i nettavisa Rappler, der Ressa er redaktør.

I artikkelen ble forretningsmannen koblet til menneskehandel og narkotikasmugling.

Maria Ressa

Maria Ressa ble i 2018 «Årets person» i det amerikanske nyhetsmagasinet Time sammen med den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.

Foto: MOISES SAMAN / AFP

– Hvis journalister ikke kan gjøre jobben sin, vil folk etter hvert også miste sine rettigheter, sa Ressa på en pressekonferanse etter dommen i Manila mandag.

– Ubegrunnede påstander

Påtalemyndigheten siktet henne også for en rekke andre forhold, blant annet brudd på loven om utenlandsk eierskap av mediene og skatteloven.

Straffen er ikke utmålt ennå, men den kan bli på opptil seks års fengsel, minimum seks måneder. De to dømte journalistene er innvilget kausjon mens spørsmålet om anke behandles.

Maria Ressa (til høyre) og den colombianske journalisten Sheila Coronel mottar priser for sitt arbeid i New York i 2018 fra Committee To Protect Journalists.

Maria Ressa (til høyre) og den colombianske journalisten Sheila Coronel mottar priser for sitt arbeid i New York i 2018 fra Committee To Protect Journalists.

Foto: Dia Dipasupil / AFP

Journalistorganisasjonen «Reportere uten grenser» sier at anklagene mot Rissa og nettavisa Rappler er helt ubegrunnet. Organisasjonen peker på at president Duterte ikke tåler kritisk journalistikk og at landet er svært vanskelig å jobbe i for journalister.

Duterte nekter for dette og sier at tilfellet Rissa er lang ifra noe angrep på pressefriheten.

Maria Ressa har tidligere jobbet for CNN. Hun har fått flere priser for sin kritiske journalistikk.

SISTE NYTT

Siste nytt