Demonstrerer mot voldtektsdom – dømt til å klippe gress

I dag samlet flere hundre sinte mennesker seg i gatene i Nairobi i protest mot å la tre menn slippe unna med å klippe gress utenfor en politistasjon etter at de hadde gjengvoldtatt en 16-åring.

Demonstrasjoner i Nairobi

Med taktfaste rop marsjerte i dag demonstrantene gjennom gatene i Nairobi med T-skorter med påskriften «Rettferdighet for Liz».

Foto: SIMON MAINA / Afp

Med over 1,2 millioner underskrifter fra hele Kenya marsjerte hundrevis av sinte kenyanere gjennom gatene i Nairobi til politihuset med krav om strengere straff mot de tre som ble dømt til å klippe gresset utenfor en politistasjon i Vest-Kenya etter at de ble funnet skyldig i gjengvoldtekt.

Voldtatt og forlatt

Det var i sommer en 16 år gammel skolejente ble brutalt overfalt og voldtatt av seks menn etter at hun hadde deltatt i sin bestefars begravelse i Vest-Kenya. Blødende, bevisstløs og forlatt ble hun funnet i en dyp grøft av noen fra den nærmeste landsbyen.

Jenta kjente tre av gjerningsmennene, som derfor raskt ble pågrepet og dømt for ugjerningen. Men dommen var ikke av det strengeste slaget.

– De måtte kun klippe gresset utenfor politistasjonen og slapp fri nesten med en gang, fortalte moren til 16-åringen kenyansk presse tidligere i høst.

Denne uken rundet en underskriftskampanje som krever strengere straff for voldtektsforbrytere 1,2 million, og i dag marsjerte de.

– Å la voldtektsmenn slippe fri etter at bare har klippet litt gress, må være den mildeste straffen i verden noensinne, sier Nebila Abdulmelik, som står bak kampanjen, før hun fortsetter:

– Dette viser at systemet ikke fungerer og er blitt skammelig behandlet av det kenyanske politiet.

Demonstranter i Nairobi

Demonstrasjonsmarsjen har blitt døpt «Keep off our panties», eller «Hold deg unna trusene våre».

Foto: SIMON MAINA / Afp

Krever rettferdighet

16-åringen, som bare går under navnet Liz, sitter nå i rullestol med brukket rygg og hun fikk store indre skader som følge av den brutale behandlingen hun fikk av voldtektsmennene.

– Jeg håper at rettferdigheten en gang vi seire, sier jenta til den kenyanske avisen The National som har ledet an i en kampanje for strengere voldtektsstraffer.

– Jeg vil at gjerningsmennene arresteres og straffes, sier Liz..

Med taktfaste rop marsjerte i dag demonstrantene gjennom gatene i Nairobi med T-skorter med påskriften «Rettferdighet for Liz».

Kenyanske myndigheter har i ettertid fordømt angrepet og politiets behandling av saken. De sier de nå vil forfølge saken.

Voldtekt er et stort problem i landet og politiet har ofte blitt beskyldt for å ta for lett på problemet. En undersøkelse myndigheten gjorde i 2009 viser at hver femte kenyanske kvinne har blitt voldtatt, ett tall mange mener er betrakting høyere. For en FN-støttet undersøkelse fra 2010 med fokus på barn viser av hver tredje jente har blitt utsatt for seksualisert vold mens hver fem gutt har blitt det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt