Tirsdag møter det innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) i Forbundsdagen for aller første gang, etter at 12,6 prosent av velgerne stemte de inn under valget 24. september.
– Vi er de 87 prosentene som ikke valgte rasisme, og det er det vi vil vise i dag, sier Max som deltar på demonstrasjonen ved Brandenburger Tor.
Han holder en stor rød papphånd hvor det står «Mot rasisme i Forbundsdagen».
– Her i Tyskland har vi svært dårlig erfaring med rasisme og hets gjennom historien, og vi bør ikke tillate at dette skjer igjen, sier han.
- LES OGSÅ:
– BURDE HA LÆRT. Max og Linda fra Berlin, synes sine egne landsmenn burde ha lært av det som skjedde under andre verdenskrig, og ikke stemt på et parti som AfD. Ingen av dem ønsker å oppgi etternavn.
Foto: Guri Norstrøm / NRK– Høyreekstreme rasister
Initiativtakeren til demonstrasjonen er den tyrkiskfødte forfatteren Ali Can, fra foreningen Interkulturell Fred.
I invitasjonen på Facebook står det: «24. oktober 2017 tar høyreekstreme og rasister plass i parlamentet, som medlemmer av AfDs fraksjon».
- Jeg syns det er pinlig at så mange har valgt AfD, derfor er det viktig at vi nå viser også i utlandet at vi tyskere ikke er rasister, sier Franke Fetzer.
– PINLIG! Jule Kautt (t.v.) og Franke Fetzer deler ut plakater og syns det er flaut at så mange har stemt på AfD. De frykter at utlendinger tror tyskerne er rasister.
Foto: Guri Norstrøm / NRKHistorisk lærdom
– Det er veldig ille at nazister nå kommer inn i parlamentet og at de også sitter i mange delstatsforsamlinger, sier Anne Schmidt.
– Hvorfor kaller du dem for nazister?
– Fordi de har nazistiske hensikter. Noen av dem betviler Holocaust. Andre er ganske enkelt rasistiske. I mine øyne er de nazister.
– Men, de er jo demokratisk valgt?
– Ja, det finnes altfor mange dumme mennesker, sier Schmidt.
– NAZISTER! Anne Schmidt kaller AfD politikerne for nazister.
Foto: Guri Norstrøm / NRKI september sa Anette Homlong Storeide, førsteamanuensis ved NTNU, til NRK at det finnes eksempler på bruk av «naziretorikk» blant AfDs medlemmer.
– Offisielt sier partiets ledelse at de ikke kan kalles et naziparti og at deres synspunkter ikke er ekstreme. Samtidig viser utsagn fra enkeltpersoner i AfD noe annet, sa hun til NRK.
– Enkle ofre
At AfD er demokratisk valgt, er heller ikke et argument for 82 år gamle Manfred Kammler.
– Hitler ble også valgt av mange. Det sier ikke mye, annet enn at det finnes mange dumme mennesker som er skremmende overfladiske. Dumhet finnes overalt, sier han.
Selv kommer han fra tidligere DDR, der Alternativ for Tyskland ble nest størst under valget.
– Mange har følt seg latt i stikken etter murens fall og har vært enkle ofre for AfD sitt populistiske budskap, mener han.
– POPULISTER! Manfred Kammler (82) kommer selv fra tidligere DDR og mener mange i Øst-Tyskland har latt seg forføre av AfD sitt populistiske budskap.
Foto: Guri Norstrøm / NRKHindre samarbeid
– UT! "AfD ut av parlamentet!" står det på Dieter Arbeiter sin plakat.
Foto: Guri Norstrøm / NRK72 år gamle Dieter Arbeiter er enig.
– Mange er med god grunn rasende på partier som har sittet ved makta i mange år uten å gjøre noe for dem. Sosiale stønader er bygget ned. Det har AfD fått med seg, og gjort til sine fanesaker, sier han og forteller åpent at hans egne besteforeldre var nazister.
– Vi må si ifra nå, eller så skjer alt på nytt og det ønsker vi ikke.
Arbeiter håper dagens demonstrasjon kan sende signaler langt inn i Forbundsdagen.
– Vi borgere kan bare påvirke på utsida, og håpe at de andre partiene verken inngår kompromisser eller samarbeider med AfD.
Alternativ for Tyskland selv, kaller søndagens demonstrasjon for et angrep på demokratiet, skriver nyhetsbyrået DPA.
STOPP AfD! står det på denne plakaten.
Foto: Guri Norstrøm / NRK