NRK Meny
Normal

– Folk tror ikke på Janukovitsj

Demonstrantene holder fremdeles stand på Uavhengighetsplassen i Kiev. Mange er skeptiske til avtalen og at presidenten blir sittende fram til et nyvalg.

Demonstranter var samlet på Uavhengighetsplassen fredag kveld

Demonstranter var fortsatt samlet på Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev fredag kveld.

Foto: David Mdzinarisjvili / Reuters/NTB Scanpix

Ukrainas folkevalgte har endret grunnloven, innskrenket presidentens makt og vedtatt en lov som åpner for at opposisjonsleder Julia Timosjenko kan løslates.

Etter at president Viktor Janukovitsj og opposisjonsledere ble enige om en avtale, tidligere fredag, har det store spørsmålet vært om dette er tilstrekkelig til å blidgjøre demonstrantene.

Det har vært meldt om skyting flere ganger i Kiev etter at det ble opp oppnådd enighet. Likevel har det vært betydelig roligere i sentrum av hovedstaden fredag enn de siste dagene.

Fredag kveld holder demonstrantene fortsatt stand på Uavhengighetsplassen i Kiev. Demonstrantene sier til flere internasjonale nyhetsbyråer at de ikke har tillit til president Janukovitsj.

Demonstrantene uttrykker også at de misliker sterkt at presidenten blir sittende i noen måneder til. Opposisjonsleder Vitaly Klitsjko var på plassen og hadde samtaler med flere protestledere fredag kveld, melder AFP.

– Folk tror ikke på ham

Nyvalget på president og nasjonalforsamling skal holdes innen desember, ifølge avtalen som presidenten og opposisjonsledere inngikk fredag.

– Folk tror ikke på ham, sier Nadija Kinsjtsjak til nyhetsbyrået TT. Ingen av dem som reporterne snakker med, tror at protestene er over.

Alle ser ut til å være glade for at de folkevalgte vil avsette innenriksministeren, men når det gjelder vedtaket om Timosjenko, er meningene delte. Noen liker henne, andre mener hun gjorde en dårlig jobb som statsminister.

Opposisjonsleder Vitaly Klitsjko snakker med protestledere

Opposisjonsleder Vitaly Klitsjko snakket med protestledere på Uavhengighetsplassen fredag kveld.

Foto: David Mdzinarishvili / Reuters/NTB Scanpix

Forandringer i straffeloven

Nasjonalforsamlingens vedtak innebærer at straffeloven blir endret slik at forholdene Timosjenko er dømt for, ikke lenger er straffbare.

Timosjenko var en av lederne for oransjerevolusjonen i 2004. Hun ble i oktober 2011 dømt til sju års fengsel for maktmisbruk.

Året før stilte hun som presidentkandidat, men tapte mot Janukovitsj med knapp margin.

Timosjenko har fra sin fengselscelle oppmuntret demonstrantene til å fortsette protestene.

Nasjonalforsamlingen har også vedtatt at flere hundre personer som er blitt pågrepet under de tre måneder lange protestene, skal settes fri uten betingelser.

Julija Tymosjenko

Timosjenko ble i oktober 2011 dømt til sju års fengsel for maktmisbruk i forbindelse med en gassavtale huninngikk med Russland. Arkivbilde.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Russland: – Vil ønske velkommen et fredelig utfall

Presidenten og opposisjonsledere ble enige om en avtale tidligere i dag, og håper at denne skal få slutt volden i landet.

Et usikkerhetsmoment har vært hvordan Russland forholder seg til avtalen.

– Russland har ikke signert avtalen, men vil ønske velkommen et fredelig utfall, het det i en uttalelse fra russisk UD fredag kveld.

En talsmann for Det hvite hus uttalte at de ennå ikke er i mål, og at president Barack Obama skal ha samtaler med sin russiske motpart Vladimir Putin fredag.

Kraftig kritikk mot EUs engasjement

Russland har hele tiden støttet Ukrainas president og har rettet kraftig kritikk mot EUs engasjement i Ukraina.

Ett av de viktigste punktene i avtalen var at grunnloven skulle endres slik at nasjonalforsamlingen får mer makt og president Janukovitsj mindre.

Kort tid etter hadde de folkevalgte sørget for at grunnlovsendringen var et faktum, deretter fulgte de opp med en rekke vedtak, blant annet om at innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko skal avsettes.

Ukrainas President Viktor Janukovitsj tar opposisjonsleder Vitaly Klitsjko

Ukrainas president Viktor Janukovitsj tar opposisjonsleder Vitaly Klitsjko i hånden etter signeringen.

Foto: Reuters/NTB Scanpux
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt