Demonstrant hjelper til i blodbadet: – Det er snikskyttere over alt

OSLO/KIEV (NRK) Demontranten Vira jobber med å få skadde demontranter på sykehus, og deler ut medisiner på Uavhengingshetsplassen. – Det er ubehagelig å tenke på at jeg kan bli skutt.

Demonstranter bærer en meddemonstrant vekk fra Maidan-plassen i Ukraina

BÆRER BORT: Demonstranter bærer en skadd meddemonstrant bort fra Uavhengighetsplassen torsdag. Vira (innfelt) er med og hjelper, og forteller om dramatiske scener i kaoset i Kiev.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

– Det er snikskyttere over alt. Tidligere ble demonstranter banket opp, men nå skyter de i stedet. De skyter folk kritiske steder som i hodet eller brystet, sier demonstranten Vira til NRK.

Alle kan bli skutt av politiets skarpskyttere, forteller hun.

– De skyter mot folk på sidelinjen, eldre mennesker og kvinner. Det er ikke bare menn i frontlinjen som blir skutt mot.

Hun forteller at stadig flere demonstranter strømmer til Uavhengighetsplassen for å sørge for at opprørspolitiet ikke tar overhånd.

– Man kan bli drept over alt. Det er ingen som kontrollerer opprørspolitiet nå. De er mer som en gruppe med drapsmenn. Opprørspolitiet kler seg noen ganger som demonstranter og skyter mot politiet, slik at det skal virke som at demonstranter skyter politiet, forteller Vira.

– Vet ikke om de var skadde eller døde

Vira er en av mange ukrainske demonstranter som har reist til hovedstaden Kiev for å protestere. I dag jobber hun med å få skadde demonstranter på sykehus for behandling. Tidligere i dag var hun på Uavhengighetsplassen med medisiner.

– Jeg så bevisstløse mennesker bli båret ut fra Uavhengighetsplassen. Jeg går ut ifra at de var skadde, men de kan ha vært døde. Det var ti eller tolv stykker, sier Vira.

Hun forteller at antall skadde vokser, og at sykehusene er fulle.

– Nå jobber vi med å organisere biler som kan frakte skadde ut av byen ettersom sykehusene her er fulle. Det er rundt tusen skadde og tallet vokser, sier hun.

(Artikkelen fortsetter)

ww

Se video av at politiet skyter mot demonstranter.

– Blodbadet må stoppes

Etter at president Viktor Janukovitsj erklærte våpenhvile onsdag kveld var det nye kamper på Uavhengighetsplassen i Kiev. Bilder viser døde, tildekkede mennesker på plassen og skadde som bæres ut.

– Situasjonen er helt snudd etter at det var snakk om våpenhvile. Det bryr de seg ikke om, de har begynt å drepe mennesker igjen. På Uavhengighetsplassen må du holde deg lengst mulig unna barrikadene hvis ikke kan du bli drept med en gang, sier Vira.

Til tross for den dramatiske utviklingen i Kiev har hun tro på en fredelig løsning.

– Jeg tror fortsatt at konflikten kan løses med samtaler. Blodbadet må stoppes. Som borgere må vi hjelpe hverandre. Opprørspolitiet er kriminelle og har ingen respekt for menneskerettigheter.

– Er du selv redd for å bli skutt?

– Det er ubehagelig å tenke på at jeg kan bli skutt, men det er mer skremmende å se bildene på TV og ikke gjøre noe, sier Vira.

(Artikkelen fortsetter)

Demonstranter utstyrt med geværer

Myndighetene i Ukraina melder om at 67 mennesker er drept i kamper mellom demonstranter og politiet siden tirsdag. Ifølge opposisjonen er 67 mennesker skutt og drept av politiet i dag.

TV-bilder fra Uavhengighetsplassen har denne uken vist politifolk som avfyrer automatgevær, mens andre bilder viser maskerte demonstranter utstyrt med gevær.

En talsmann for politiet bekrefter at det ble skutt med skarpt da demonstranter gikk til angrep mot politiets sperringer torsdag morgen, men sier at det var snakk om legitimt selvforsvar.

ww

Se video fra kampene i Kiev.

SISTE NYTT

Siste nytt

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

«Frykt for krig. Uklart hva Putin vil»

På grensen til Ukraina står titusenvis av soldater og store mengder våpen. Russland mobiliserer. En hel verden lurer på om det kommer et angrep, eller om det bare er en demonstrasjon av styrke.