NRK Meny
Normal

Desperat EU-diplomati etter blodbad i Kiev

EU varsler sanksjoner mot Ukraina etter et møte med landets leder etter at våpenhvilen er skutt i filler, og flere titalls nye liv har gått tapt i Kievs gater.

Demonstranter bærer dekk som de skal bygge barrikader med

Demonstranter bærer dekk som de skal bygge barrikader med etter kamper mot politiet på Uavhengighetsplassen.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

en skadd demonstrant bæres ut

En skadd demonstrant bæres ut fra Uavhengighetsplassen.

Foto: KONSTANTIN CHERNICHKIN / Reuters
Vladimir Putin og statsminister Dmitry Medvedev

Vladimir Putin og statsminister Dmitry Medvedev under OL i Sotsji. Medvedev har advart Ukraina om å ikke å la seg tråkke på.

Foto: RIA Novosti / Reuters

Våpenhvilen som opposisjonen og president Viktor Janukovitsj kom fram til, holdt ikke torsdag morgen. Da gikk flere tusen demonstranter til angrep på tungt bevæpnet opprørspoliti rundt Uavhengighetsplassen.

Landene i EU varsler sanksjoner mot Janukovitsj og hans regjering.

Innreiseforbud for sentrale tjenestemenn og restriksjoner på bruk av europeiske banker er blant tiltakene EU skulle diskutere på sitt møte torsdag.

Tidligere samme dag hadde utenriksministrene fra Tyskland, Frankrike og Polen under dramatiske omstendigheter et møte med Janukovitsj i Kiev. Møtet ble utsatt på grunn av nye kamper i Kiev.

Arbeider trolig med USA

– Svart røyk, eksplosjoner og skyting rundt presidentpalasset. Paniske tjenestemenn, skrev Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski på Twitter.
Møtet kom i stand én time på overtid.

EU arbeider trolig sammen med USA for å koordinere straffetiltak. Amerikanerne innførte visumrestriksjoner for 20 ukrainske tjenestemenn onsdag.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sammenligner sanksjonstruslene med utpressing. Samtidig advarer Russlands statsminister Dmitrij Medvedev Ukraina om ikke å la seg tråkke på av demonstrantene.

– Vi vil fortsette å samarbeide med våre ukrainske partnere på alle områder, og vi vil forsøke å gjøre alt for å oppfylle de løftene vi har gitt, sier Medvedev ifølge nyhetsbyrået Interfax.

– Men for at dette skal skje, er det samtidig nødvendig at våre partnere selv er i god stand, og at myndighetene i Ukraina er legitime og effektive, sier han.

– Skal ikke bruke myndighetene som dørmatte

Ukrainas president Viktor Janukovitsj inngikk i fjor høst en avtale med Russland som sikrer landet krisehjelp på om lag 90 milliarder kroner. Ukraina skulle ha fått en ny dose av midlene denne uka, men utbetalingen må nå vente til situasjonen har roet seg.

Ukrainske myndigheter må ikke la seg presse, understreker Medvedev.

– Folk skal ikke kunne tørke føttene sine på myndighetene som på en dørmatte, sier han.

Ukrainas avtale med Russland ble inngått kort tid etter at Janukovitsj sa nei til å undertegne en samarbeidsavtale med EU. Det var denne beslutningen som utløste de voldsomme protestene som nå raser i hovedstaden Kiev.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt